ПОКРАЈИНА У АКЦИЈИ СУЗБИЈАЊА АМБРОЗИЈЕ И ПОЛЕНА

Закаснели пролећни дани обрадовали су све оне који уживају у сунчаном и топлијем времену. Међутим, за многе то значи и почетак кијавице, сузење очију, голицање грла, а кривац за то је амброзија, преноси портал РТВ. Она је једна од инвазивних врста, које, осим што изазивају алергију, остављају и последице у пољопривреди. Шта су то инвазивне врсте и зашто су опасне?

„Инвазивне врсте је практично човек унео неком својом делатношћу, да ли намерно или случајно, оне су у неком степену прилагођене условима живота у датој средини и најчешће оне могу да праве велике проблеме у природним заједницама, да буду способније у неком делу свог животног циклуса и оне врсте које су аутохтоне или домаће, потискују, уништавају“, каже Предраг Радишић, научни сарадник Института БиоСенс.

Инвазивних биљних врста највише има у Бачкој, затим у Срему, а најмање у Банату. Управо зато пројекат који су започели Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и факултет у Мађарској за сузбијање инвазивних врста обухватиће четири заштићена подручја у пограничном региону.

„Три на територији Војводине и један на територији Мађарске. Што се тиче Војводине, то су предео изузетних одлика Селевењске пустаре, парк природе Палић и Лудашко језеро, а што се тиче Мађарске то је национални парк Кишкуншаг у близини Кечкемета“, каже Немања Ерцег, помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине

Стручњаци са факултета у Мађарској мапираће подручја и анализирати колико је алергена присутно. У оквиру пројекта биће набављене аутоматске станице које ће мерити полен четири месеца, ове и наредне године, а затим ће се инвазивне врсте и сузбијати. Пројекат ће трајати 20 месеци.

Извор: РТВ