ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ДОНИРАЛА ВИНСКИ АНАЛИЗАТОР ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић данас је пустио у рад вински анализатор, у оквиру лабораторије за енолошка испитивања новосадског Пољопривредног факултета, која се налази на Огледном добру у Сремским Карловцима, за који је Покрајинска влада издвојила 17 милиона динара.

Председник Мировић овом приликом изјавио је да је реч о најсавременијем уређају, првом такве врсте у Србији, који ће значајно допринети унапређењу квалитета вина.

„Реч је о најсавременијем винском анализатору у овом делу Европе који ће омогућити подизање квалитета вина са наших простора, али и приближавање стандардима развијенијих земаља у овој области“, рекао је председник Мировић.

Он је истакао да je ово добар пример сарадње науке и привреде, јер ће анализатор за вино, поред научно-истраживачких процеса и рада професора и студената са Пољопривредног факултета, бити на располагању и винарима и виноградарима из Војводине.

„Политика Покрајинске валде јесте да омогући и обезбеди најбоље и најквалитетније услове у свим областима живота и рада, а ова донација то и показује“, додао је председник Мировић.

Декан Пољопривредног факултета у Новом Саду, Недељко Тица, рекао је да се, поред великог броја параметара које вински анализатор може да одреди, значај огледа и у брзини и прецизности анализа, те додао да се овом донацијом остварује стратешки циљ Пољопривредног факултета, а то је набавка најсавременије опреме која ће бити на услузи науци и привреди.