ПОКРАЈИНСКА ВЛАСТ НЕСПРЕМНА ДОЧЕКУЈЕ СТОГОДИШЊИЦУ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА

„Српска радикална странка је мишљења да читава 2018. година, мора бити у знаку обележавања стогодишњице од историјских одлука донетих на Румској и Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и других Словена, 24. и 25. новембра 1918. године, којима су Срем, Банат, Бачка и Барања присаједињени матичној српској држави, а Срби северно од Саве и Дунава дочекали слободу и досањали вишевековни сан о животу у јединственој српској држави. Српска радикална странка изражава незадовољство и забринутост због чињенице да покрајинска власт потпуно неспремно дочекује стогодишњицу присаједињења, без прецизног плана и програма, импровизујући, а у питању су најзначајнији датуми у историји српске Војводине.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је рекао, да је очигледно да напредњачка власт у Покрајини не придаје велики значај овом вредном јубилеју и по томе, што Игор Мировић приликом расправе о буџету, ни једном речју није споменуо обележавање века од присаједињења ових крајева Србији.

„Српска радикална странка је свесрдно подржала идеју да се формира Музеј присаједињења. Међутим, за нас српске радикале је неприхватљиво и неозбиљно да се за овако вредан јубилеј прави Музеј присаједињења који има привремени карактер, смештен у 200 квадрата зграде Музеја Војводине. Наши славни преци, који су донели слободу у ове крајеве и они који су донели мудре, историјске политичке одлуке заслужују више од две – три собе у Музеју Војводине. Игор Мировић расипа милионе на лични комфор и раскош и милијарде на непотребне, промашене и мегаломанске пројекте, уместо да је извојио средства из покрајинског буџета за куповину зграде на Тргу слободе, у којој је одржана Велика народна скупштина и у њој организовао Музеј присаједињења.“ – нагласио је Јакшић.

Српски радикали истичу да је део састава Организационог одбора који припрема обележавање стогодишњице присаједињења трагикомичан, јер су његови чланови и Мирослав Штаткић, дугогодишњи дописни члан фатомске тзв. Војвођанске академије наука и уметности и неколико некадашњих перјаница досманлијског режима, који су чинили све да противуставни Статут АП Војводине угледа светло дана 2008. године.

„Српска радикална странка апелује на напредњачки покрајински режим да се дозове памети, престане са импровизацијама и припреми обележавање најзначајнијих датума у историји српске Војводине онако како доликује овом вредном јубилеју. Ми српски радикали смо мишљења да је сулуда идеја да се централна прослава века од присаједињења организује у Комбанк арени у Београду, јер није у питању вашар, концерт, нити политички скуп. Централну прославу стогодишњице од ослобођења и присаједињења Баната, Бачке, Барање и Срема матици Србији, треба организовати у Новом Саду, у Српском народном позоришту или у Матици српској.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.