ПОКРЕТНИ МАМОГРАФ СТИГАО У ОПШТИНУ ШИД

Покрајински секретар за здравство доц. Др Зоран Гојковић, у присуству заменика председника општине Шид Зорана Семеновића и директора Дома здравља Шид др Крсте Куреша, у насељеном месту Вишњићево званично је најавио почетак реализације пројекта „Прва мамографија“ који је покренула Покрајинска влада куповином покретног мамографа.

У Србији свака дванаеста жена оболи од тумора дојке. То је најчешћи узрок преверемене смрти жена код нас.Сваке године од последица рака дојке умре 1600 жена, а региструје се 4600 новооболелих.С обзиром на то да је узрок рака дојке и даље непознат, од суштинске је важности да се болест на време открије. Најзначајнија метода у раном откривању тумора дојке је мамографија. Покрајински влада покренула је пројекат „Прва мамографија“куповину покретног мамографа за бесплатан скриниг жена у сеоским срединама где је највећи недостатак маографа, где постоји дефицит опреме или кадрова неопходних за ову дијагностичку процедуру. Планирано је да се до краја године пројекат реализује у 11 општина у Војводини.Циљ је да се женама у сеоским срединама снимање покретним мамографом омогући бесплатно, без упута, без заказивања и без здравствене књижице.

Снимање дојки покретним мамографом у Вишњићеву, од 01. јула 2019. године обављаће стручни тим Клиничког центра Војводине. Мамограф ће се налазити испред амбуланте, а све жене имају право на овај значајан дијагностички преглед, али и обавезу према свом здрављу. После Вишњићева, покретни мамограф ће се налазити у Адашевцима.

Извор: Општина Шид