ПОКРЕТНИ МАМОГРАФ У БЕОЧИНУ – ПОЧЕЛИ БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ДОЈКИ ЗА ГРАЂАНКЕ ОПШТИНЕ БЕОЧИН

У сарадњи са Покрајинским секретаријатом за здравство, у Дом здравља „Др Душан Савић Дода“ у Беочину стигао је покретни мамограф захваљујући коме ће жене са територије општине Беочин у наредним недељама имати прилику да ураде бесплатне превентивне прегледе дојки.

Према речима директорке Дома здравља „Др Душан Савић Дода“ др Вере Радосављевић, покретни мамограф служи, пре свега, за бесплатан скрининг жена у мањим срединама где је највећи недостатак мамографа а у оквиру кампање „Прва мамографија-бори се као жена!“ акценат је стављен на превенцију болести.

„Прегледима подлежу жене старије од 40 година које до сада нису имале обољења дојки као и оне које нису урадиле контролне прегледе у последње две године и дуже. Настојимо да подигнемо свест жена о важности контроле и да укажемо на чињеницу да, уколико се на време открије проблем, шансе за ефикасно лечење су добре!“, рекла је Радосављевић и додала да је одзив у Беочину добар и да се све заинтересоване жене могу пријавити за преглед путем броја телефона 064 845 5408.

Акцију „Прва мамографија-бори се као жена!“ подржала је и председница општине Беочин Биљана Јанковић која је данас урадила свој превентивни преглед и подсетила на важност подизања свести и едукације грађана на тему карцинома дојке.

„У циљу превенције и подизања свести о томе да су контроле важне а рак дојке излечив уколико се на време открије, верујем да ће могућност бесплатних превентивних прегледа значити нашим суграђанкама, посебно оним које живе у сеоским срединама општине Беочин. Позивам све жене које подлежу наведеним категоријама за прегледе, да закажу свој термин и искористе могућност бесплатне дијагностике коју покретни мамограф пружа.“, поручила је Јанковић.

Имајући у виду да статистике у Србији указују на то да од рака дојке на годишњем новоу оболи око 4.600 жена, од којих 1 700 изгуби битку са овом опаком болешћу, у оквиру кампање „Рак је излечив“, покретни мамографи се постављају широм градова и општина, како би се изашло у сусрет што већем броју жена и пружила прилика за едукацију и контролне прегледе.

фото: Исмет Адемовски

Извор: Општина Беочин