ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА НА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈА И СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „ТОША ЈОВАНОВИЋ“ ОБЕЛЕЖЕН ЈЕ ДАНАС ВИДОВДАН

Служењем помена, полагањем венаца на спомен-обележја припадницима војске, полиције и добровољаца, страдалих у ратним сукобима 1991-1999. године испред зграде некадашњег Комитета и свечаном академијом у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ обележен је данас Видовдан, дан сећања на све оне који су, током вишевековне историје, положили животе за слободу српског народа и своје земље.

Венце су, испред Града Зрењанина положили градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић, као и представници Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Средњобанатског управног округа, Полицијске управе Зрењанин, Ветерана посебних јединица полиције, Савеза удружења бораца народноослободичког рата, Удружења српских ратних ветерана, Организације резервних војних старешина Зрењанин, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина и чланови породица погинулих и политичких партија.

Након полагања венаца уследило је обраћање градоначелника Симе Салапуре, а присутнима се, у име организатора скупа, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина, пригодним речима обратио и председник Јовица Пилиповић.
Помен су служили свештеници Српске православне цркве – Епархије банатске.

Централни део традиционалне Видовданске академије, коју приређују Град Зрењанин и Организација “Светосавље” био је уручење награда за 39 ученика генерације у зрењанинским основним и средњим школама у школској 2022/23. години.

Обраћајући се присутнима, градоначелник је рекао да Видовдан јесте симбол нашег страдања, али и симбол слободе, отпора туђину, витештва, херојства, патриотизма.
– Видовдан је наше вековно исходиште и путоказ, на који начин треба одговарати изазовима, како бити достојан времена и историјског тренутка у ком се живи и траје. Управо зато смо данас овде, и са вама. Претходно смо положили венце на споменик нашим јунацима, за дужно сећање на херојску прошлост и оне који су за отаџбину дали своје животе. Сећање на прошлост јесте нешто што је наша морална дужност и обавеза, али на овом месту смо, пре свега, због будућности. Овде смо да укажемо да сте део те будућности управо ви, који сте ту част заслужили својим знањем, радом и истицањем међу другима. Овде смо, да вас подржимо у свим вашим плановима и сновима које имате – поручио је градоначелник.

Честитао је ученицима генерације на постигнутим успесима у досадашњем школовању и пожелео им да те успехе потврде у средњој школи и на факултету.
– Желим вам да завршите школовање онако како планирате, да се школујете у било ком граду, можда и у некој другој земљи, али да се вратите у Зрењанин, и овде се остварите као професионалци у свом послу, заснујете породице и доприносите развоју и града и државе Србије. На нама је да вам створимо што боље услове за тако нешто, да наш град буде што боље место за живот и рад, у амбијенту који ће свима моћи да обезбеди сигуран посао и егзистенцију – рекао је још градоначелник Салапура и подсетио на издвајања Града Зрењанина и помоћ у школовању.

У име награђених ученика обратили су се Сташа Алексић и Дамјан Станисављев, а у музичком делу Видовданске академије учествовала је Анђелина Шварц ученица Музичке школе.

Беседу поводом Видовдана изрекао је председник г.о. Српског државотворног покрета „Светозар Милетић“ Милан Зечар, а на значај обележавања Видовдана указао је и председник организације “Светосавље” Драган Видаковић.
Видаковић, који је такође честитао ученицима на постигнутим резултатима, подсетио је и на то да се од 2018. године награђује и просветни радник, ове године у категорији основних и средњих школа, а који се издвојио својим резултатима и радом и који, како је навео, по уверењу Светосавља завређује да добије посебно признање, управо на Видовданској академији.

Ове године, пригодно признање и новчана награда додељени су Наташи Павлов Маћош наставници хемије која ради у пет основних школа у насељеним местима и граду, као и Ани Алексић Штајнер професорки средње Музичке школе „Јосиф Маринковић“.

Извор: Град Зрењанин