ПОЛАГАЊЕM ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председником Скупштине Града Здравком Јелушићем, представницима Градског одбора Савеза удружења бораца НОР-а, Војске Србије и Организације Резервних војних старешина Града Новог Сада, положио венце на Спомен-гробљу бораца НОР-а 1941–1945, а потом и на споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју.

– Захваљујући победи, рекао бих добра над злом, која је извојевана приликом ослобођења нашег града 23. октобра 1944. године, ми данас можемо да живимо и уживамо у модерном и слободном Новом Саду. Зато хвала свим храбрим ослободиоцима, знаним и незнаним јунацима, који су тада извојевали победу и омогућили Новом Саду да дочека да буде снажан универзитетски центар, овогодишња Омладинска престоница Европе, а за две године Европска престоница културе. Да није било 23. октобра 1944, ни ми данас не бисмо могли да имамо град какав имамо, ни Новосађани не би могли да стварају оно што су градили задњих 75 година. Наш град је ослобођење у Другом светском рату дочекао са значајно малобројнијим становништвом, чак за две трећине мањим, и са великим страдањима и губицима, пре свега у људским животима. Тада је Нови Сад имао становника колико данас има студената и то најбоље показује колико је град напредовао, првенствено захваљујући онима који су нам својим животима подарили слободу. Ми смо вечно захвални свим ослободиоцима, као и припадницима савезничкких армија, пре свега Црвеној армији која је учествовала у ослобођењу Југославије, самим тим и Новог Сада. Зато су овај датум и слободарски дух заувек уткани у ткиво Новог Сада, као сећање на неке претходне генерације, и као опомена за неке будуће. Мир и слобода су непроцењиве вредности и никоме нећемо дозволити да угрози слободу стечену гробовима наших предака. Увек ћемо се свом снагом одупирати злу, слободни да одлучујемо о својој будућности, свесни одговорности коју имамо према нашим потомцима – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Члан СУБНОР-а Града Новог Сада Михајло Вујасин је истакао да су тај слободарски датум наши преци оставили у аманет, а да је веома важно да младе генерације то не забораве.

– Без слободе се нигде не може стићи и зато сви заједно традиционално одајемо почаст палим борцима и тежимо да сачувамо ову слободу коју су нам наши преци подарили – рекао је Михајло Вујасин.