ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОПШТИНЕ ОЏАЦИ

Поводом Дана ослобођења Општине Оџаци у Другом светском рату, представници локалне самоуправе и Војске Србије положили су венац на гробницу ослободилаца на гробљу у Оџацима. Тако је обележена 76. годишњица ослобађења од фашизма. Венце су положили заменица председника општине Дејана Салај, помоћници председника општине Милорад Станишић и Игор Праћа, као и представници Војске Србије. Делегацију Војске Србије предводио је мајор Небојша Мијаиловић из Првог центра за обуку у Сомбору.

После инвазија снага Трећег Рајха на Југославију, територија Бачке је окупирана од стране мађарске војске када је извршен систематски прогон Срба, Јевреја, Рома, као и других неистомишљеника. Након ослобођења Општине Оџаци и завршетка Другог  светског рата, долази до колонизације становништва из мање развијених крајева државе у Војводину, како би се населио простор на ком је пре рата живела немачка национална мањина. У општини Оџаци углавном су насељени колонисти из јужне Србије и то из врањанског, лесковачког, пиротског, нишког и топличког округа. У Каравукову су насељени колонисти из Врањанске  котлине и Горње Пчиње, у Раткову из Топлице и околине Лесковца, у Српском Милетићу из Јабланице, Власотинаца и Суве Реке, у Дероње из околине Пирота, а у Оџацима из околине Пирота и Ниша. У Бачки Брестовац и Бачки Грачац насеље су колонисти из Босне и Лике.

Обележавајући 22. октобар одајемо помен жртвама које су своје животе дали за ослобођење Општине Оџаци, а будућим генерацијама у аманет да не забораве шта је урађено у прошлости како би ценили своје претке који су дали своје животе и омогућили да данас живимо у миру, слободи и мултиетничкој заједници са припадницима народа и народности који су учествовали у ослобађењу ових територија од фашистичких окупационих снага.

Извор: Општина Оџаци