ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НЕЗАДОВОЉНИ ИЗНОСОМ СУБВЕНЦИЈА И ЦЕНАМА ЗА РЕПРОМАТЕРИЈАЛ

Пољопривредни буџет у овој години биће већи седам милијарди динара него претходни, а највише средстава биће издвојено за товно говедарство, млечно говедарство и сточарство. Међутим, ратари су поново изразили незадовољство због истог износа за субвенције, високих цена за репроматеријал, уз напомену да би у водоснабдевање требало доста улагања.

Ратари на северу Баната Нову годину започели су дубоким орањем, јер је земљиште у протеклом периоду било превише суво, па се овај посао обавља под снегом. Самим тим што су услови отежани, потребно је знатно више нафте. За пун резервоар неопходно је 33.000 динара, колико је потребно за један дан рада, односно око десетак јутара. Управо је цена репроматеријала један од највећих проблема пољопривредницима. Паори негодују због истог износа субвенција и у Новој години, уз савет надлежнима да се посебна пажња обрати на водоснабдевање.

Синиша Роквић, пољопривредник из Кикинде каже:

“Многи пољопривредници се жале на велику своту новца коју дају за одводњавање, али на крају сам мишљења да треба да се плати, али да осетимо бољитак од тога“.

Буџет за субвенције у 2019. години биће већи за скоро седам милијарди динара, а највише ће бити издвојено за товно говедарство, млечно говедарство и сточарство. У ресорном министарству истичу да пољопривредници не треба да брину ни око даље исплате субвенција. Међутим, паорима је важан и загарантован пласман производа.

Миливој Шибул, пољопривредник из Кикинде напомиње: 

“Наши производи су отишли у бесцење, година је била родна и све је ишло како треба, али то ништа не вреди када је жито коштало 16 динара, кукуруз 14 динара и ми једноставно тако не можемо да радимо“.

Надлежни би требало, према мишљењу кикиндских паора, да знанто више пораде на акцизама за гориво, основног репроматеријала за прозводњу.

Драгиша Француски, пољопривредник из Кикинде истиче:

“С обзиром на то да се цена горива драстично померила, требало би обезбедити гориво намењено пољопривредницима. Да ли ће то бити плави дизел или нешто друго, потпуно је свеједно“.

Износ пољопривредног буџета за 2019. годину је нешто више од 51, 5 милијарде динара, седам милијарди динара више него претходне године.

Извор: РТВ