ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ЖЕЉНО ИШЧЕКУЈУ КИШУ

Пољопривредници у сомборским атарима ишчекују кишу, која би колико-толико поправила стање на њивама које немају довољно влаге још од априла.

Испуцала земља и усеви заостали у развоју, тако изгледају њиве у околини Сомбора. Кише фали свуда, али кажу пољопривредници има њива где месец дана није пала ни кап кише, а сушу и високе температуре пролећни усеви тешко подносе.

„Само да се осуше, ништа друго. Не ниче, не тера, стоји. Ево баш гледам паприку коју смо посејали, једва да је никла. Заливамо, али шта вреди кад пржи“, рекао је Стипан Кнези, пољопривредник из Светозара Милетића.

Током априла и маја на подручју Сомбора пало је само 50 литара кише по квадратном метру. Оно што је карактеристика овог пролећа су падавине које су биле локалног карактера.

„Џабе што је неки дан пало 54 литре и пре два дана када је пало осам литара, када је то сува земља прогутала и већ се други дан њива прашила колико је била сува. Нема ништа од тога. Када дође 12 сати онда се види да биљке скупљају лишће. Ја сам покушао фолијаном прихраном и сада још не могу казати да није велики проблем, али у атарима има свашта“, саопштио је Иван Мандић, пољопривредник из Шапоња.

„Чујем да најављују и даље топло и без падавина и не знам како ће бити. Јечам и зоб сам покосио и види се да су спржени, принудно сазрели. Приноси су ипак били прихватљиви. Ту ми је соја најслабија, јер је сејана у сушену земљу, а и тај део је добио најмање падавина“, казао је Стеван Доби, пољопривредник из Чонопље.

Пролећни усеви улазе у фазу развоја када им треба довољно влаге, па се пољопривредници прибојавају недеља које долазе. Ситуацију ће колико-толико покушати поправити фолијарном прихраном.

Извор : РТВ