ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ НОВЕ ЗГРАДЕ ИНСТИТУТА БИОСЕНС

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић присуствовао полагању камена темељца за изградњу нове зграде Института БиоСенс, у оквиру комплекса Универзитета у Новом Саду. Они су прво обишли Истраживачко – развојни институт за информационе техологије биосистема који се налази у оквиру кампуса Универзитета у Новом Саду, а обиласку су присутвовали и заменица шефа делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар, директор Института БиоСенс Владимир Црнојевић, шеф ЕИБ за Западни Балкан Алесандро Брагонзи, први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић, као и делегације многобројних амбасада у Републици Србији.

– Овај део града код Универзитетског кампуса се мења, а деценијама нико није обраћао пажњу на ову локацију, као ни на парцелу где се данас налази Научно-технолошки парк. Овде ће нићи нови институт, са много нових радних места. То све гарантује сигурну будућност града и наше државе, уз велику подршку Европске уније. Сигуран сам да ће БиоСенс институт имати најбоље услове за рад и да ће најуспешнији млади научници радити овде и учинити све да имамо боље приносе, унапређивањем заштите животне средине, што је услов напретка било које државе. Град ће инвестирати 60 милиона у инфраструкутру, пешачке стазе, паркинг места, а Улица др Зорана Ђинђића ће бити продужена за око 150 метара. Ово је нова снага наше државе и Новог Сада. Хвала председници Владе Ани Брнабић на подршци у свим развојним пројектима у нашем граду, а с тим у вези, ускоро нас очекује друга фаза изградње Научно-технолошког парка. Таква, нова, лепша реалност Србије, чува нашу децу да остану овде – рекао је Милош Вучевић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да јој је велико задовољство што симболичним постављањем камена темељца за БиоСенс институт, они престају да буду подстанари и да позајмљују просторије у Ректорату.

– Толико труда, рада и борбе за овај дан. Данас ми не постављамо камен-темељац за једну зграду, већ за нешто много важније од тога – за даљи научни напедак Србије и даље њено  позиционирање на иновационој мапи света, за даље ширење слике Србије као земље која може да понуди памет, иновацију и рад, а не земље јефтине радне снаге. Хвала ЕИБ-у и ЕУ који су препознали значај овог пројекта, а он је веома важан јер може да нас повуче ка још динамичнијем напретку ка Европској унији – рекла је Ана Брнабић која је том приликом од директора Института БиоСенс Владимира Црнојевића добила признање „Заслужни члан Института“.

Нова зграда Института налазиће се на парцели површине 1400 м2, између Ђачког игралишта, стакленика Природно-математичког факултета и Сунчаног кеја, а  биће јединствена у земљи, јер ће захваљујући посебним антивибрационим карактеристикама објекта омогућити коришћење најсавременије научне опреме неопходне за развој микро и нано електронике, сензора и других уређаја. Шеф Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандро Брагонзи је нагласио да ЕИБ жели да помогне свима на европском путу на процесу модернизације, док је заменица шефа делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар нагласила да утицај овог Института превазилази границе Србије, јер ће утицати на регион и целу Европу у области одрживе пољопривреде, што је доказ да ЕУ рачуна на Србију.