POLOŽEN KAMEN-TEMELJAC ZA “LINGLONG“ – OTVARANJE NOVE EKONOMSKE STRANICE ZRENJANINA I SRBIJE

U prisustvu državnog vrha Republike Srbije, predstavnika ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, menadžmenta kompanije “Šandong Linglong Tajr”, čelnika AP Vojvodine i Grada Zrenjanina, danas je u industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu svečano položen kamen-temeljac i ozvaničen početak realizacije najveće grinfild investicije u Srbiji i najveće privredne investicije u Zrenjaninu ikada – izgradnje pogona kineske kompanije za proizvodnju pneumatika “Šandong Linglong Tajr”. 

 Kamen-temeljac za fabriku koja će nositi naziv “Linglong International Europe” d.o.o. Zrenjanin položilo je deset zvanica. Srpsku delegaciju predvodio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a uz njega su u ceremoniji učestvovali ministar privrede Goran Knežević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

S kineske strane, kamen-temeljac su položili predsednik kompanije “Linglong” Vang Feng, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i partneri kompanije “Linglong” Fu Šijangšeng, Hans Viser i Harm Vortman

 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je prisutnima da je danas veliki dan za sve nas.

– Za ovo živite i radite, i danas ovde u Zrenjaninu ispisuje se istorija ali i budućnost Banata i Srbije jer ovo je veliki uspeh za Srbiju i sreća za naš narod, posebno u Banatu koji decenijama nisu videli ovako velike i važne pogone koji će doneti uspeh i napredak. Naročito sam srećan što smo do ovoga došli trnovitim putem, kako je Čen Bo rekla, Srbija nije bila na listi izbora i kada sam prvi put upoznao fospodina Vanga, rekao sam sebi, ovo je mnogo energičan i ambiciozan čovek, ali mnogo težak za pregovor i razgovore. Bili smo uporni i borili smo se iz dana u dan da mu dokažemo da je Srbija pravi izbor za Linglong, ali i Srbija za njega – rekao je predsednik Vučić.

On je istakao i veliku podršku kineske države i predsednika Si Đi Pinga. Rekao je i da je beskrajno ponosan što je došlo do realizacije projekta u srbiji i da se njegov značaj ogleda ne samo za Zrenjanin, već i celu Srbiju, a da će država pružati podršku toj investiciji.

– Nije to samo 1.200 radnih mesta, i nije samo, a to jeste najveća nsvesticija na severu Srbije od gotovo milijardu dolara , to je činjenica da će Zrenajnin svake godine moći da troši sve više novca, da uređuje svojk grad i okolinu, putnu mrežu, da gradi nova pozorišta i više nije pitanje hoće li voda biti ovakva ili onakva, već kako ćemo imati više plate i penzije, ogromna je korist za celu Srbiju od Linglonga – kazao je Vučić.

 On je najavio i da će pored ove, u Zrenjanin investirati još dve kineske kompanije i otvoriti još 420 novih radnih mesta, i uložiti 140 miliona evra, za šta je zaslužan predsednik kompanije Linglog Vang Feng.

– Hteli smo da napravimo pravo čudo, fabriku na 500.000 kvadratnih metara, najmoderniju koja će postati temelj globalne proizvodnje guma i danas kada počinjemo posao koji znači život za ovaj grad , regiju i Srbiju, znam da je sve bilo moguće jer smo verovali u to, a još više jer su kineski prijatelji verovali i radili još napornije od nas – kazao je predsednik Vučić.

 Kazao je i da je danas započet posao koji znači život za ovu regiju.

– Ovo je do sada možda i naš najveći uspeh, kruna svih napora i rekao bih obnova nade za sve ljude u Banatu, u onom delu Vojvodine koji je najbrže siromašen pljačkaškim privatizacijama u nekom ranijem periodu. Linglong nije samo fabnrika, to su i putevi i brze saobraćajnice, od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do Novog Sada, u potpunosti ćemo uvezati Banat i Zrenjanin će biti svuda, na putnoj i železničkoj mapi, to će dodatno olakšati dolazak novih inevstitora u ovaj grad, ako posle ovog još bude nezaposlenih – rekao je još predsednik Vučić zahvaljući još jednom gospodinu Vang Fengu

Obraćajući se na početku ceremonije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je danas veliki dan za naš grad, za naš Zrenjanin, a sigurno i za celu Srbiju.

– U junu 2017. godine prvi put imali priliku da ugostimo naše prijatelje iz Kine, ovde, na njivi, nismo ni sanjali ko nam je došao, a sada posle dve godine, zahvaljujući pre svega predsedniku Vučiću, koji je lično vodio pregovore, najveća kompanija stiže u naš grad. Posle današnjeg dana ništa neće biti isto, Zrenjanin će opet biti jedan od lidera među industrijskim gradovima u Srbiji. Gospodine Vang, želim vama i vašim saradnicima dobrodošlicu i da za 5 ili 20 godina pričate kako je bio sjajan potez to što ste došli u Srbiju, u Zrenjanin – rekao je gradonačelnik Janjić.

 Njena ekselencija ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo takođe je istakla da je danas veliki dan za Zrenjanin koji prima investijciju od milion dolara i zapošljavanje 1.200 radnika, ali i za Linglong jer postavlja kamen temeljac za prvu fabriku u Evropi isto kao i za prijateljstvo naroda Kine i Srbije. 

– U ovom trenutku slažem sa gradonačelnikom, svi treba da zahvalimo jednom čoveku, predsedniku Aleksandru Vučiću. Srbija nije bila prvi izbor, upravo je osećajem odgovornosti predsednika Vučića za podsticanje nacionalnog razvoja svim srcem, njegovom iskrenošću i naporom za privlačenje stranih investicija i potpunim poverenjem u kineksa preduzeća Linglong našao svoj dom koji mu najviše odgovara i Zrenjaninu otvorio nove prilike za razvoj – kazala je ona. 

Ambasadorka Čen Bo je, između ostalog, govorila i o izuzetno dobrim odnosima Kine i Srbije i izrazila uverenje da će predsednik Vučić nastaviti da pomaže poslovanje Linglonga kao i drugih koje pokreću posao u Srbiji, a da će pod rukovodstvom Vang Fenga Linglong biti najmodernija baza za proizvodnju guma u Evropi. 

– Poznati sprski književnik Miloš Crnjanski je rekao da u budućnost treba ići, u budućnost gledaju i idu svi srećni narodi. Čvrsto verujem da je kineski i srpski narod srećan i da je saradnja okrenuta ka budućnosti i da na tom putu budućnosti stojimo rame uz rame – rekla je ona poželevši Zrenjaninu svu sreću, a linglongu veliki uspeh. 

 Govoreći o investiciji, predsednik kompanije “Šandong Linglong Tajr” Vang Feng zahvalio je najpre u ime svih zaposlenih na pažnji i podršci njihovom radu. Istakavši dobre odnose dve zemlje i napore predsednika u ostvarivanju ove investicije Feng je rekao daje projekat u Zrenajninu drugi projekat u inostranstvu, vredan 990 miliona dolara i da će radna mesta biti za 1.200 radnika, a ostvaren prihod od oko 600 miliona dolara.

– Ovaj projekat biće realizovan u Srbiji isključivo naporima Aleksandra Vučića, koji je angažovao tim na taj način da smo dirnuti i odlučili da projekat realizujemo u Srbiji – kazao je on.

Ukazao je i na izuzetnu podršku i napore predsednika, Grada Zrenjanina i svih koji su bili uključeni u izbor lokavije i realizaciju projekta i pozvao partnere da dođu i ulažu u Zrenjanin i Srbiju. 

– Verujem da ćemo uz punu podršku Vlade i partnera, kao i pažnjom svih društvenih subjekata, što pre izgraditi fabriku, prvoklasnu, i da ćemo zajedno raditi, a partnerima pružiti kvalitetan proizvod – rekao je Vang Feng.

 Istakao je i da projekat ne podrazumeva samo otvaranje 1.200 radnih mesta već da će Linglog dati doprinos ne samo ekonosmokom već i kulturnom razvoju.

– Zahvalio bih se predsedniku Vučiću, predstavnicima Vlade i lokalne vlasti u Zrenjaninu i svih društvenih slojeva, kada budemo išli ruku pod ruku, rame uz rame, naša budućnost biće još bolja – poručio je Vang Feng.  

 Prisutnima na ceremoniji u industrijskoj zoni “Jugoistok” su se obratili i predstavnici partnera kompanije “Linglong”. 

U nastavku današnje svečanosti u Zrenjaninu, kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju iz drugih sredina i iz inostranstva, posebno iz Narodne republike Kine, otvorena je i prodavnica pneumatika “Linglong”, u Miletićevoj ulici, na lokaciji nekadašnje autobuske stanice “Lasta”. U tom prodajnom objektu Zrenjaninci će imati priliku da se upoznaju s asortimanom proizvoda kineske kompanije, a očekuje se da se već 2021. godine na srpskom i zapadnoevropskom tržištu nađu artikli “Linglonga” proizvedeni u pogonima u Zrenjaninu. Simboličnim presecanjem vrpce, prodavnicu su otvorili gradonačelnik Čedomir Janjić, predsednik kompanije Vang Feng i ovlašćeni distributer za Srbiju Đorđe Petrović.

Izvor: Grad Zrenjanin