ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА МАЂАРСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НА ПАЛИЋУ

Подсекретар у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић присуствовао је данас полагању камена темељца за Мађарски културни центар на Палићу код Суботице, чија градња се реализује у склопу пројекта „Colorfull Cooperation“ вредног 3,7 милиона евра, кроз INTEREGIPA програм прекограничне сарадње Мађарска- Србија.

У оквиру истог пројекта, гради се и Српски културни центар у мађарском Морахалому, а радови су у завршној фази, те се отварање објекта очекује у јануару наредне године.

Полагагању камена темељца присуствовали су градоначелник Суботице Богдан Лабан, менаџер пројекта и заменица градоначелника Тимеа Хорват и председник Удружења младих за развој „Еђ Машерт“ Феликс Дука.

„Реализација овог пројекта даје снажан подстицај развијању укупних културних веза између српског и мађарског народа“, поручио је Војновић, истичући да успешна реализација и постигнути резултати оправдавају добре локалне иницијативе које имају за циљ да умање периферност овог пограничног подручја.

Како је подсекретар навео, несумњиви значај огледа се, поред осталог, у омогућавању додатног активирања привредних и туристичких потенцијала овог подручја у циљу креирања бољег пословног окружења за инвестиционе пројекте и стварање бољих услова за живот грађана.

„Град Суботица и Палић, поред тога, добијају још један простор за учвршћивање нашег међусобног поверења на регионалном нивоу, што чини важну претпоставку и за друге активности које нас у наредном периоду очекују“, закључио је Војновић.

Рок за изградњу Мађарског културног центра који ће се простирати на око 800 квадратних метара ове атрактивне суботичке локације је 12 месеци.

Градња објеката са српске и мађарске стране један је од пет INTERREG IPA пројеката из програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије за период 2014-2020.