ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ПЛОЧУ ВУКАШИНУ БИВОЛАРЕВИЋУ ВОЛФУ

Представници СУБНОР-а, Општине Рума, борачких удружења, удружења пензионера и грађани из свих сремских општина присуствовали су данашњој традиционалној свечаности у Стејановцима, где су положени венци на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу, на мосту размене код Стејановаца.

Венци су положени у знак сећања на размену заробљеника, партизана и Немаца 1943. године на стејановачком путу. Биволаревић је тада разменио 28 немачких војника, за 64 партизана(према неким изворима 62).

Осврт на историјске околности и сам чин размене заробљеника дао је Томислав Милић председник СУБНОР Општине Рума. Милић је подсетио да је то била прва званична размена заробљеника са Немцима на овим просторима.

„Пошто је ово била прва размена ратних заробљеника између партизанских јединица и немачких окупационих снага у Другом светском рату на овим просторима, Немци су тим чином партизанске јединице признали као регуларна војску антихитлеровске коалиције“, рекао је Милић.

Председник СО Рума Стеван Kовачевић је констатовао да ми нажалост имамо историју страдалништва, углавном обележавамо догађаје у којима су наши преци страдали и полагали своје животе, а да се на мосту размене у Стејановцима обележава спасавање живота.

„Никада није згорег понављати јер то јесте један од значајних догађаја у нашој ближој историји. Ово је догађај који је претходио спасавању многих других живота, јер би већина наших заробљеника завршила у логорима или стратиштима којих је нажалост на нашем подручју много. Друго што желим да истакнем по чему је овај догађај значајан јесте то што размена на овом мосту сведочи о 1943. години у којој су фашистичке силе биле у пуној, бруталној снази, самим пристанком да преговарају и размењују заробљенике пристали су да признају респектабилан народноослободилачки покрет. Јер само са снажнима и респектабилнима се преговара. Овај догађај сведочи да је на овим просторима постојао снажан ослободилачки покрет. То нас сврстава на бољу страну историје и што утемељује нашу антифашистичку традицију којом можемо да се поносимо и на коју морамо да подсећамо како бисмо је неговали“, поручио је Ковачевић.

Извор: Општина Рума