ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ ПОВОДОМ 25. НОВЕМБРА 1918. ГОДИНЕ

У Суботици су данас, на платоу испред Соколског дома, положени венци на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, а одржан је и парастос. Градоначелник Стеван Бакић је, том приликом, истакао да је Град Суботица подржао иницијативу свих секција Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први” да се 25. новембар – дан на који је 1918. године у Новом Саду Велика народна скупштину Срба, Буњеваца и осталих Словена из Баната, Бачке и Барање донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији – у Суботици обележава полагањем венаца на споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу.

„Споменик краљу Петру Првом, краљу Србије од 1903. до 1918. и првом владару Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца,  свечено је откривен 30. новембра 2021. године. Био је то изузетно значајан дан за Суботицу. У години у којој је обележен век од упокојења краља Петра Првог, а поводом Велике народне Скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена, историјског догађаја у коме је значајну улогу имало и много личности из нашег града, Суботица је одала почаст највољенијем српском владару“, рекао је градоначелник Бакић.

Подсетио је да је одлука о подизању споменика Краљу Петру Првом – у оквиру које су била предвиђена и адекватна споменичка решења и за личности које су значајне за наше суграђане Мађаре, Буњевце – донета једногласно, на седници Скупштине града Суботице одржаној на Спасовдан 2020. године и да је та одлука реализована у пуном сагласју и сарадњи са представницима националних мањина.

„Краљ Петар Први,  познат и по чувеним речима ’Без љубави народне, слаби су престоли земаљски’ желео је да буде истински уставни краљ Србије. За њега су, како је говорио, ’Устав и све уставне гаранције за слободу и права народа’ светиње које ће ’вазда најбрижљивије поштовати и чувати’. Током живота је прошао кроз многа искушења. Био је питомац Сен-Сира, ратник, изгнаник, затвореник, избеглица, уставни владар. Био је и брижан родитељ, а посебан, готово очински однос имао је према својим војницима којима се обраћао речима –  ’децо моја’, навео је градоначелник Бакић.

У народу од милоште прозван „Чика Пера“, Краљ Петар Први био је краљ Србије и током великих војних успеха, па је запамћен и као краљ Петар Ослободилац, казао је Бакић и додао да је Краљ Петар Први у сећању свог народа остао упамћен и као омиљен, храбар, поштен и правдољубив владар који је, упркос видно нарушеном здрављу, „Албанску голготу“ прошао заједно са својом војском.

„Краљ Петар Први је прихватио национални програм који је предвиђао ослобођење и уједињење Срба, Хрвата и Словенаца. Заступање тог програма којем је пред завршетак Првог светског рата био потпуно привржен, оданост својим коренима и свом народу, људске врлине и војничке вештине, али и чињенице да је уредио војску и привредно оснажио земљу, допринели су да краљ Петар Први још за живота стекне славу и поштовање на целом простору Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца“, рекао је градоначелник Бакић.

Уз истицање да је новостворена држава, рођена 1. децембра 1918. године, настала после три тешка и ослободилачка рата – Првог светског и два балканска – у којима је  Србија поднела огромне жртве, градоначелник Бакић је рекао да је наша обавеза да чувамо сећање на страдале током тих шест ратних година и одајемо почаст нашим славним прецима.

„То је најмање што можемо да учинимо за њих, јер су у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе која је, уједно, била и борба за ослобођење и уједињење све неслободне јужнословенске браће како би се први пут од доласка на Балкан нашли у истој држави, жртвовали оно што је најдрагоценије – своје животе“, нагласио је градоначелник Бакић.

Подвукао је да је председник Србије Александар Вучић откривањем споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у Новом Саду, поводом стоте годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, вратио онај значај који ослобођење и уједињење из 1918. године имају за простор данашње Војводине.

Суботица се, како је рекао, на понос свих њених грађана, подизањем споменика првом владару Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца – симболу уређене, демократске државе, утемељене у уставу и владавини права – придружила тој обнови државотворне свести и унапређења споменичке баштине у нашој земљи.

„Ово је моменат када човек треба да каже нешто што му је на души. Доста пута сам искрено сам себи поставио питање да ли смо достојни наших славних предака. Немам одговор чекајући да сви као један почнемо да ценимо и волимо нашу Србију онако како је  она то заслужила, да сваким даном својим делима то показујемо онако како то ради наш председник Александар Вучић и никада не смемо да заборавимо слоган Српског културног клуба  из 1937. године  ’Србија је вечна док су јој деца верна’. Нека је вечна слава краљу Ослободиоцу и свим нашим славним прецима“, закључио је градоначелник Бакић.

Венце на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу положили су: градоначелник Суботице Стеван Бакић, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов и представници Војске Србије, делегација Буњевачког националног савета, председница др Сузана Кујунџић Остојић и  потпредседник Вељко Војнић, делегација Српског културног центра, делегација Удружења ратних добровољаца 1912-1918 и њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први“, чланови Бесмртног пука Суботице, делегација Завичајног удружења „Далмација“, појединци и грађани Суботице.

Извор: Град Суботица