ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са представницима Војске Републике Србије, положиo је венце на Спомен гробљу поводом обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом.

-Честитам свим грађанима велики јубилеј – 75 година од победе над фашизмом, 75 година у слободи. Као народ и држава платили смо огромну цену у милионским жртвама, а цео 20 век је прошао у великом страдању нашег народа и патњама кроз које смо пролазили. То не смемо заборавити да бисмо створили извеснију и бољу будућност за наше унуке. Клањамо се сенима свих знаних и незнаних јунака наше и савезничких армија, пре свега Црвене армије али и војске Сједињених Америчких држава, Велике Британије, Француске и свих земаља са којима смо извојевали велику победу над фашизмом и нацизмом. Данас се фашизам појављује у неким другим форматима, постоје тенденције да неко покушава да незванично, али суштински, одређене екстремне норме понашања доведе на сцену, да их легализује. То никада не смемо дозволити, а нека је слава свим ослободиоцима – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. У Европи се 9. мај обележава и као Дан Европе, у знак сећања на завршетак Другог светског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније.