ПОМАШКО ДВОРИШТЕ – МЕСТО ЧУВАЊА СРПСКЕ ФОЛКЛОРНЕ ТРАДИЦИЈЕ

У Помазу је, у оквиру „Месеца српске културе“, приређен традиционални фолклорни програм „Помашко двориште“, који се у овом граду одржава већ неколико година за редом. Српским играма представило се тамошње фолклорно друштво “Опанке”, које ће ове године обележити 35 година рада.

На самом почетку, у Дому културе у Помазу, публику и учеснике поздравили су Аница Шошић Крунић, руководилац КУД-а „Опанке“ и Милан Ђурић, в.д. директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској. Они су истакли значај одржавања оваквих програма, а било је речи и о очекивању подршке од стране представника локалних Срба. Културно-уметничко друштво „Опанке“ извело је три кореографије, чији су презентери били дечја група, омладинци и ветерани – сви чланови овог српског ансамбла.

На бини је наступио и дечји Хармоникашки оркестар Основне школе “Алекса Шантић” из Угљевика, у Босни и Херцеговини, под руководством њиховог наставника Славка Николића. Концертом, на чијем су се репертоару нашле српске, али и светске мелодије, ови малишани су показали да се упорним вежбањем и радом могу савладaти и веома тешке музичке нумере. Наредног дана оркестар је наступио и у Сантову, у оквиру прославе храмовне славе и програма „Месец српске културе“.

На крају програма, у Дому културе у Помазу, поведено је и српско коло, у које су се ухватили посетиоци, међу којима су били и Милан Ђурић, као и Петар Крунић, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској, председник Српске самоуправе Пештанске жупаније и председник Српске самоуправе у Калазу.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта