ПОНОСНИ НА ПРЕТКЕ СТРАДАЛНИКЕ ВЕЛИКОГ РАТА

Представници Савета месне заједнице Купиново на челу са председником Савета Перицом Одобашић и представници Удружење савеза потомака ратника Србије 1912-1920. година ОО Сурчин положили су у недељу венце на спомен обележје у центру Купинова, поводом обележавања 106. годишњице почетка офанзиве српске војске у Срем, 6. септембра 1914. године.

Том приликом председник Савета Перица Одобашић рекао је да овакви датуми представљају значајан део српске историје који се морају памтити, као и да се уз свесрдну подршку пећиначке локалне самоуправе сваке године сећамо бораца и жртава Великог рата на спомен обележју у овом насељу.

“Чак и у време, а можда нарочито у време глобално тешке ситуације као што је пандемија која је ове године много тога успорила, одложила или зауставила, морамо памтити славна дела наших предака и обележавати датуме великих догађаја из наше историје. Поносни на нашу ратничку традицију са посебним поштовањем према учесницима – борцима и жртвама Великог рата, и ове године се сећамо 6. септембра 1914. године када је српска војска прешла у Срем и додуше кратком офанзивом битно помогла савезницима, везавши за овај простор аустроугарске снаге предвиђене за слање на Источни и Западни фронт” – изјавио је Одобашић, и додао да је због тренутне епидемиолошке ситуације ове године изостао културно-уметнички програм, које чланови Савета заједно са мештанима Купинова организују поводом обележавања овог мање познатог али значајног датума у српској историји.

Извор: Општина Пећинци