ПОНОВО ОТВОРЕНО ПРИВРЕМЕНО ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА БЕСКУЋНИКЕ

Привремено прихватилиште за бескућнике са територије града Суботице поново је отворено данас, у 12.00 часова, у Гајевој улици број 50. Организација рада у Привременом прихватилишту поверена је Градској организацији Црвеног крста Суботица и хуманитарној организацији „Каритас“ Суботица. Црвени крст је опремио Прихватилиште са лежајевима, припадајућом постељином, прибором за исхрану, а корисницима ће по потреби бити обезбеђена одећа и обућа.

„С обзиром на то да су метеоролози најавили да нас у наредним данима очекују ниске дневне и ноћне температуре, а након обављених разговора са представницима Центра за социјални рад Града Суботице, одлучено је да се поново отвори Привремено прихватилиште за бескућнике са територије града Суботице”, изјавио је, тим поводом, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић.

Нагласио је да ће се због спречавања ширења заразних болести, укључујући и COVID-19, организација рада у Привременом прихватилишту вршити у складу са противепидемијским мерама издатим од стране епидемиолога Завода за јавно здравље Суботица и да то обухвата постављене дезобаријере, свакодневно мерење температуре корисницима Прихватилишта, ношење маски и рукавица, дезинфекцију, редовно проветравање простора и физичку дистанцу.

„Организација рада у привременом прихватилишту поверена је Градској организацији Црвеног крста и организацији ‘Каритас’ Суботица. Поступак за коришћење услуга привременог смештаја у прихватилиште за бескућнике спроводи Центар за социјални рад Града Суботице“, истакао је Ђукановић. 

Корисницима Привременог прихватилишта биће обезбеђена три оброка дневно (доручак, ручак-кувани оброк и вечера) по нормативима Програма народне кухиње.

Дежурство 00-24 часа у Привременом прихватилишту обезбедиће запослени и волонтери Црвеног крста и „Каритаса“.

У оквиру здравствено-превентивног програма, Црвени крст ће у сарадњи са Домом здравља обезбедити лекарске прегледе свих корисника Привременог прихватилишта.

Град Суботица је у буџету за 2021. годину определио 500.000 динара за реализацију рада Привременог прихватилишта.

Привремено прихватилиште за бескућнике са територије града Суботице било је већ отворено у периоду од 11. до 22. јануара 2021. године, када су се, по процени Центра за социјални рад Града Суботице, стекли сви услови да Привремено прихватилиште престане са радом.

Извор: Град Суботица