ПОНОВО ПОМОР РИБЕ КРИВАЈИ, КРАЈ РЕКЕ УГИНУЛЕ ОВЦЕ, А ШТА МОГУ НЕМОЋНИ ЉУДИ?

Велика загађења реке Криваје из бачкотополске индустријске зоне учестала су од 2014. године, а од тада у првих десетак километара водотока практично нема живог света, наводи РТВ. Због прошлогодишњег измуљавања Криваје код Бајше отровне супстанце лакше и брже доспевају до свих насеља у општини Мали Иђош, а ових дана поново је забележен помор рибе на овом подручју.

Најновије загађење реке Криваје изазвало је до сада највећи помор рибе у Малом Иђошу, Ловћенцу и Фекетићу. До испуштања отровних материја долази у индустриској зони на излазу из Бачке Тополе, а низводно у Бајши и свим насељима општине Мали Иђош, загађење је изазвало велику забринутост грађана.

Јожеф Фехер, пољопривредник из Фекетића каже:“ Ову воду пијемо, од овога живимо. Овде се наводњавају кромпири. Пријатељи и комшије наводњавају, у ствари требали су наводњавати – али сада не смеју. Губи се производња, губи се све.“

Слободан Бабин, такође из Фекетића показује нам бунар из кога се снабдева пола насеља у непосредној близини Криваје и напомиње : „Нас трују. На десет метара је бунар, извориште, народ пије из тог бунара, а Криваја је ту – пијемо практично из Криваје воду, значи трујемо сами себе. Ја не знам како живе људи поред реке, то је такав смрад. Ја сам имао проблема прошле године, овце су ми пасле поред Криваје, осам комада ми је угинуло – то је нека болест, не знамо ни шта је ни како је.“

Руководилац одељења за заштиту животне средине општине Мали Иђош, Имре Халгато каже да су немоћни да спрече загађење које долази из суседне општине, али и да су од почетка године поднели три пријаве надлежној републичкој инспекцији због загађења водотока Криваје.

„Наравно да смо поднели поново пријаву, то је најновије, али видећемо шта ће се предузети на вишем нивоу у вези овога. Ми као општина смо немоћни, знамо да загађење долази са туђе територије“, каже Халгато.

Са друге стране, еколошка активисткиња Илдико Менђан Плетикосић из Бајше трвди да загађиваче штити владина уредба о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и да пријаве инспекцијама немају никаквог ефекта.

„Републичко министарство, сада имамо чак и Републичко министарство за заштиту животне средине, обично пошаље одговор да је за то надлежна покрајина, а покрајина пошаље један допис са неким деловима уредбе коју сам већ споменула, и они заправо одговарају то да се ту ништа не може и да та индустријска постројења могу да раде шта год хоће до 2040. године.“

Судећи по искуствима из претходних година, испуштање отровних материја у Кривају и угрожавање здравља грађана и овога пута ће проћи без санкција или адекватне казне која би спречила будућа загађења водотока Криваје.

Извор: РТВ