ПОП ХОР РАДИО НА БАНОШТОРСКИМ ДАНИМА ГРОЖЂА

Општина Беочин и МЗ Баноштор су протеклог викенда организовали 25. Баношторске дане грожђа. Традиционална манифестација у „селу са два сунца“ са репутацијом једног од најбољих винских региона. Уприличен је богат културно уметнички програм, луна парк за децу и за гурмане разноврсна гастрономска понуда.

У суботу 4. септембра од 11 часова на платоу у центру места одржана је изложба рукотворина удружења жена. Јана из Баноштора, Бразилијански бисери из Бразилије, Моје селенце из Черевића, Фрушкогорски цвет из Беочин села, Споменак из Лежимира, Горска ружа из Раковца, Мајкина радионица из Баноштора. Жене су нудиле зимницу, ручне радове, сувенире, сокове и колаче. Баношторска Галерија Манојловић представила је уметничке слике са војвођанским мотивима.

Поред домаће радиности, на тезгама је изложено вино Винарија Шијачки, Ачански, Стојковић, и многих других, грожђе и остало воће. Током манифестације организована је и богата гастрономска понуда, на ражњу се пекао бик а било је и укусног ловачког паприкаша. И наравно праве домаће штрудле. Посетиоци су имали прилику да погледају приказ прераде грожђа на традиционалан начин. Након муљања и цеђења грожђа могли су слободно да се послуже широм која се точила из бурета.

Дефиле и свечано отварање је уприличено од 14 часова. У име Клуба виноградара и винара „Свети Трифун“ из Баноштора присутне је поздравио председник Јован Стојковић. У име Савета месне заједнице Баноштор госте и мештане поздравио је председник савета Радивоје Ракић. Општина Беочин је традиционални покровитељ манифестације, а такође има и пуно спонзора. Председница општине Беочин Мирјана Малешевић Милкић прогласила је 25. Баношторске дане грожђа отвореним.

Удружење винара и виноградара из Баноштора бирало је најквалитетније вино. Ове године у конкуренцији је било 39 узорака вина од 16 такмичара. За најбоље посебно категорисано вино Италијански ризлинг стручна комисија прогласила је вино подрума „Ћега“ из Баноштора. За најбоље бело вино Мускат отонел, које је произвео подрум Ачански из Баноштора. Најбољи розе произвели су виногради Урошевић из Баноштора. Најбоље црвено вино ове године произвео је подрум Стојковић из Баноштора.

Добродошлицу на винско весеље упутио је КУД „Бриле“ из Беочина. Представили су се тамбурашки оркестар као и фолклорни ансамбли, и то ветерани влашким играма и играма из Груже док је извођачки састав фолклорног ансамбла извео игре из Куманова и Шумадију. У богатом програму учествовала су друштва из Беочина, Сремске Митровице, Лединаца, Обровца, Бегеча, Инђије. У уметничком делу наступио је и глумац Љубиша Милишић, поетским казивањем о вину и Срему.

После 18 часова наступио је Поп хор Радио из Новог Сада који постаје све популарнији у земљи и иностранству. Чули смо познате поп хитове, Far from any road, Across the universe, Girl, I just can’t help believing, Java jive, What a life, You to me are everything, Fly like an eagle, You are wondering now. Публика је посебно реаговала на италијанску „Bella Ciao“, грчку „Mi mou thimoneis“ и наравно на музику из домаћег филма Танго аргентино.

Текст и фотографије: Ивана В.