POPULARNOST STRIPA OPADA, ZATO JE SVE OKRENUTIJI KOLEKCIONARIMA

Nakon sedamdeset godina opstajanja na svetskoj strip sceni, Teks Viler ulazi u istoriju najdugovečnijih strip junaka, koji i danas izlazi i redovno se crtaju i pišu nove epizode ovog arizonskog rendžera.

Prva epizoda Noćnog orla (indijansko ime za Teksa) objavljena je 30. septembra 1948. godine od autora scenariste Đan Luiđi Bonelija i Aurelija Galepinija.

– To je događaj od izuzetne važnosti s obzirom na to da svedoči o uspešnom trajanju slavnog junaka iz stripa – kaže za Danas o sedmoj deceniji Teksa crtač Paskvale del Vekio, koji je nedavno bio gost drugog po redu beogradskog strip festivala „Tras!“.

Možete li nam reći šta da li se planira nešto novo u serijalu Teks Viler (nove edicije, kako će se proslaviti jubilej)?

– Biće različitih načina obeležavanja godišnjice. Sigurno će biti objavljeni prigodni ‘gedžeti’, a radi se i tzv. spin-off serijal na kojem i ja sarađujem, ali o tome još ne mogu da iznosim detalje.

Koliko je zapravo Teks Viler važan za italijansku strip scenu?

– Teks je od izuzetne važnosti na italijanskoj strip sceni. On je jedan od najdugovečnijih likova u strip izdavaštvu, i karakteriše ga konstantan uspeh. Svojim neprekidnim prisustvom na kioscima uspeva da privuče i stare i nove generacije čitalaca.

Šta je glavni razlog opstanka jednog stripa celih sedam decenija?

– Tajna Teksovog uspeha je zaista tajna, poseban recept koji su mnogi pokušali da prouče, ali on treba da bude otkriven javnosti.

Da li strip i dalje postoji kao popkultura i u kom pravcu se razvija?

– Popularnost stripa opada, zato je on sve okrenutiji „kolekcionarskoj publici“, koja je značajno zahtevnija od „redovne publike“.

Kako se prema Vašem viđenju institucije kulture u Italiji odnose prema strip umetnosti?

– Godinama su italijanske institucije smatrale strip kulturnim proizvodom niže vrste. Tek poslednjih godina postoji veće interesovanje za ovakav način izražavanja.

Šta mislite o srpskoj strip sceni?

– Strip izdavaštvo u Srbiji mi deluje veoma živo. Lepo je iznenađenje upoznati mlade izdavače sa inicijativom i hrabrošću, koji objavljuju brižljivo pripremljena zanimljiva izdanja.

Koje su prema Vašem mišljenju sličnosti između srpske i italijanske škole stripa?

– To je neosporno entuzijazam i ljudska toplina. Veoma sam se lepo osećao zahvaljujući toplom prijemu publike.

Izvor: Danas