ПОРОДИЦА MИЈАТОВ ИЗ ТАРАША УЗ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ КУПИЛА 111 ЈУНИЦА

Зрењанинци се све више опредељују за бављење пољопривредном производњом. Породица Мијатов, из Тараша, одлучила је да се због добрих услова за развој пољопривреде бави сточарством. Мијатови су купиле 111 јуница ирске расе ангус, које спадају међу најперспективнија грла за тов и млекарство. Држава обезбеђује субвенцију од 50 одсто за куповину ових грла, односно 40.000 динара по систему крава – теле. Свих 111 јуница стигло је јуче у Тараш. Газдинство Мијатов посетио је заменик градоначелника Саша Сантовац.

– Пољопривредна производња и сточарство на територији Зрењанина све јаче се развијају уз помоћ државе. Републичко министарство и Покрајински секретаријат за пољопривреду обезбедили су читав низ подстицаја који ће помоћи нашим суграђанима да оснаже пољопривредна газдинства и унапреде производњу. Најбољи доказ да се држава на прави начин посветила развоју свих сегмената аграра јесте пример породице Мијатов. Они су се до сада бавили ратарством, и, управо због значајних бенефиција добијених од државе и добром привредном амбијенту, одлучили су да прошире своју производњу и на сточарство. Мијатови ће, као и остали пољопривредници на територији Зрењанина, моћи да рачунају и на подршку града, који унутар својих овлашћења и свог буџета такође спроводи читав сет мера подршке аграрној производњи – рекао је Сантовац.

Према речима Жарице Мијатова, набавка грла ангус није била тешка одлука.
– Помоћ државе од 50 одсто је изузетно велики подстицај. Започети производњу било чега упола цене је огромна уштеда и огромна подршка. Поред тога, ангус грла су економски врло исплатива за узгој. Млечност крава је изузетна, и креће се од 1.800 до 2.200 литара млека за шест месеци, након чега се практикује засушење крава и припрема за нови циклус репродукције. Бикови товљеници врло лако достижу 700 до 850 килограма. А зависно од дужине това могу достићи и веће тежине. Највећа предност ове расе јесте могућност добре репродукције и товних особина у релативно скромним условима на травнатим површинама уз минимално ангажовање радне снаге и идеалан је за гајење у Србији. Узгој на пашњацима је услов да се оствари добар профит. Ангус је управо таква раса, отпорна, захвална за узгој која даје месо најбољег квалитета, које је тражено у угоститељству – рекао је Мијатов.

 Буџетом за 2021. годину град Зрењанин је за подршку и развој пољопривреде издвојио 75 милиона динара. Поред тога, обезбеђена су и средства за уређење атарских путева.

Извор: Град Зрењанин