POSADI SVOJ HLAD: GLASAJTE DA PANČEVO DOBIJE SADNICE

Organizacija „Zeleni razvojni centar“ organizuje prolećnu akciju „Posadi svoj hlad“ kojom planira da podeli sadnice belog jasena. Sadnice se dele na nivou opštine, a da bi mesto dobilo sadnice potrebno je da se prijavi 1% stanovništva. Jedna osoba može da dobije najviše jednu sadnicu, navodi 013info.

Da bi Pančevo dobilo sadnice potrebno je da sakupi glasove preko interneta.

Glasa se ovde.

– U prošloj akciji podelili smo 30.000 sadnica, a ove godine nam je cilj da podelimo 300.000 sadnica, kaže za portal 013info Dušan Jakovljević iz „Zelenog razvojnog centra“.

Iz „Zelenog razvojnog centra“ kažu da su stupili u kontakt sa svim lokalnim samoupravama oko organizacije podele sadnica. Razgovarali su i sa JKP „Zelenilom“ iz Pančeva.

– Od lokalnih samouprava smo zatražili pomoć oko distribucije sadnica, kao i da odrede mesto gde će ljudi koji nemaju dvorište moći da zasade drvo, objašnjava Jakovljević.

U prošloj, jesenjoj akciji, podeljene su sadnice belog jasena, a tako bi trebalo da bude i u prolećnoj. Beli jasen je, kako su nam objasnili, dobar jer ima dobru lisnu masu i dobro prikuplja PM 10 i PM 2,5 čestice. Ono sa čime naš grad ima problem.

Dalje, Jakovljević kaže da je Srbija u obavezi (poglavlje 27) da 4 procenta svoje teritorije pošumi. To znači da treba posaditi 20 miliona stabala. Ovo je svakako dobar početak.

Pa dragi Pančevci, zasadite i vi svoje drvo, ali prvo glasajte da dobijemo sadnice.

Izvor: 013info