ПОСАЂЕНО ДРВО ГЕНЕРАЦИЈЕ 2020/2021. – РАЗВОЈ ЕКОЛОШКЕ СВЕСТИ НАЈМЛАЂИХ СУГРАЂАНА

Град Сомбор у сарадњи са Културним центром „Лаза Костић“ Сомбор и ЈКП „Зеленило“ Сомбор и ове године поклања ђацима првацима „Дрво генерације“ у оквиру истоимене манифестације која је покренута на иницијативу Културног центра.

Сви ученици првог разреда основних школа у Сомбору и насељеним местима која припадају Граду добијају на поклон по једно дрво и таблу са натписом „Дрво генерације 2020/2021“.

Програм је покренут са циљем да се ђаци прваци едукују о заштити животне средине како би током предстојећих година школовања чували своје дрво и стекли свест о важности бризи за сво зеленило.

Садња је почела данас у ОШ „Братство јединство“ Сомбор, где су се ученицима придружиле заменица градоначелника Љиљана Тица и директорка Културног центра Весна Шашић.

„Налазимо се у школи Братство јединство одакле је почела акција Дрво генерације 2020/2021. Акцију смо заправо почели прошле године под покровитељством Града Сомбора и у сарадњи са градским Зеленилом, те се ја овом приликом захваљујем нашем градоначелнику господину Антониу Ратковићу, нашем председнику Скупштине господину Зорану Русу, заменици градоначелника госпођи Љиљани Тици и наравно господину Момиру Миоковићу директору градског Зеленила. Идеја ове акције јесте да сваке године ђаци прваци добију једно дрво, које се зове Дрво генерације. Уз то иде пригодна изложба, ове године тема је Чудесно дрво из моје маште и Културни центар ове године 22. децембра, организује изложбу и по најбоља три рада из 21 школе које припадају Граду Сомбору биће изложена у Галерији Културног центра“ рекла је директорка Културног центра Весна Шашић.

Заменица градоначелника Љиљана Тица овом приликом истакла је важност једне овакве акције за развијање еколошке свести код наших најмлађих суграђана. „Дрво генерације има за циљ да код деце развија свест о значају зеленила и користи коју нам пружа дрвеће и зеленило, као и да се развија еколошка свест од најмлађих дана“ нагласила је Тица.

У склопу манифестације организују се школске изложбе дечијих радова на тему „Чудесно дрво из моје маште“. Најбољи радови ђака првака биће део поставке збирне изложбе посвећене манифестацији. Изложба ће бити отворена 22.12.2020. године у 18 часова у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор.

Извор: Град Сомбор