ZAŠTITIMO VOJVODINU : POSAO SA OTPADOM OPASAN BIZNIS

Zbog nepostojanja adekvatnih kazni i loše, gotovo nikakve kontrole nadležnih inspekcija, došli smo do toga da  Srbija postane smetlište i ostava za opasan otpad! Podsećamo na tekst koji je tim povodom  objavljen na portalu vojvodjanske.rs.

U Pančevu i Bavaništu nadležne inspekcije pronašle su više od 100 tona opasnog otpada koji je skladištila firma „Eko 21“.

Preduzeću  „Eko 21“  je prošle godine oduzeta dozvola za sakupljanje i transport opasnog otpada i tretman opasnog otpada u mobilnom postrojenju u selu Dobrica, kod Alibunara. Vlasniku preduzeća „Eko 21“ Ljubomiru Milićeviću, tada je zabranjen dalji prijem i tretman opasnog otpada, i bio je u obavezi da primeni obavezne mere zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

I dok nadležni sada čekaju analize otpada koji je prekjuče pronađen na tri lokacije, dve u Pančevu, od kojih je jedna u dvorištu stambene kuće, gde je naseljeno mesto, i jedne u Bavaništu, prve procene su da se u buradima nalaze ostaci pesticida, industrijskog ulja i bitumena. Vlasnik kompanije, kako su prekjuče nadležni rekli, trenutno nije u zemlji.

Nažalost, ovo nije jedini primer, jer je posao sa otpadom jedan od unosnijih biznisa.