ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ШТАЈЕРСКЕ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

Привредна делегација Штајерске  посетила је Привредну комору Војводине.  Чак и у овом турбулентном периоду успели смо да одржимо тренд наше економске сарадње. Укупна спољнотрговинска робна размена између Републике Србије и Републике Аустрије у периоду јануар – април 2022. остварена је у вредности од 585 милиона евра, што је за 51% више од размене остварене у истом периоду прошле године. Током целе 2021. године између Србије и Аустрије остварена је укупна размена у вредности од 1,4 милијарде евра, што је за 28% више од размене остварене 2020  истако је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Истакао бих да је у прва 4 месеца ове године остварена спољнотрговинска робна размена између Аустрије и АП Војводине од 188 милиона евра што је за скоро 38% више у односу на размену остварену у истом периоду претходне године. Током претходне 2021. године, између Војводине и Аустрије остварена је размена у вредности од 452 милиона евра, која је за 19% била већа од размене остварене кризне 2020. године додао је Вучуревић.

Потпредседник Привредне коморе Штајерске Херберт Ритер истакао је да та комора окупља 80 000 чланица као и да је веома значајно да се сарадња продуби на привредном плану.

Министарка привреде и туризма Барбара Ејбингер- Мејдл указала је да је Штајерска регион који предњачи по иновативности у Европи као и да је АП Војводина регија која има развијен ИТ сектор те је простора за сарадњу, нарочито у тим областима много. Како је Аустрија  друга по реду земља по заступљености инвестиција у Републици Србији потребно је и регионално ојачати сарадњу међу нашим привредама истакал је она,