ПОСЕТА МИНИСТРА НЕДИМОВИЋА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ „ГАЈИЋ“ У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

У петак, 14. маја 2021. године Бачку Паланку посетио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и Покрајински секретар за пољопривреду водопривреду и шумарство Чедомир Божић. Обишли су пољопривредно газдинство „Гајић“ у Бачкој Паланци. Том приликом госте је дочекао председник Општине Бранислав Шушница, председник Скупштине Милан Чавић са сарадницима заједно са домаћином Стевицом Гајић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић у посети породици Гајић говорећи о субвенцијама за пољопривреднике истакао је да је на простору Бачке Паланке у 2020. години исплаћено око три милиона еура и изразио је задовољство што је посетио Бачку Паланку. Министар је такође изјавио да ће крајем јуна бити расписан конкурс за сточарство а у септембру за ратарство. Говорећи о мерама подстицаја истакао је да је најважнија мера за ратаре ове године одлична цена.

Покрајински секретар за пољопривреду водопривреду и шумарство Чедомир Божић је истакао да када је реч о максималном износу повраћаја, које газдинства могу да остваре по различитим аграрним мерама Секретаријат има више од 20 конкурса, када су у питању повраћаји, крећу се до 60 %. Када су у питању жене носиоци газдинстава и наравно млади до 40 година повраћај је још 10 % на износ по пријави. За младе пољопривреднике је издвојено 200 милиона динара и то је једини конкурс где је максималан износ до 90 % суфинансирања од стране Секретаријата за предложену инсвестицију. Покрајински секретар Божић је изразио задовољство бројем апликација са надом да ће наредне године буџет бити већи.

Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка се захвалио министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславу Недимовићу и Покрајинском секретару за пољопривреду водопривреду и шумарство Чедомиру Божићу што су у веома кратком року посетили по други пут општину Бачка Паланка. Председник општине је истакао да је пољопривреда примарна делатност у општини Бачка Паланка и нагласио да су улагања у претходне 4 године, у претходном мандату од Покрајинског секретаријата износила више од 5 милиона еура у пољопривредним газдинствима и од локалне самоуправе више од 1,5 милиона еура. Износ од 595 милиона динара према пољопривредним газдинствима говори колико је пољопривреда заступљена у општини Бачка Паланка и да је приоритет локалне самоуправе улагање у младе пољопривреднике како би што више њих остало у општини Бачка Паланка и у сеоским срединама.

Стевица Гајић, који је био домаћин посете заједно са својим братом Савом истакао је да породица Гајић обрађује око 1000 јутара земље. За свој рад пре неколико година су добили Октобарску награду Општине Бачка Паланка, највише признање које додељује Општина. Домаћин је такође истакао да су преко министарства и Покрајине у задње 4 године обновили машине те је много лакше радити и бољи су им приноси.

Извор: Општина Бачка Паланка