ПОСЕТА НАСТАВНИКА И УЧЕНИКА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ПУТУЈУЋА СРЦА – ОД СРБИЈЕ ДО СЛОВЕНИЈЕ“

У оквиру међународног пројекта „Путујућа срца – од Србије до Словеније“, гости Основне школе „Олга Петров“ из Банатског Брестовца и Основне школе „Свети Сава“ из Панчева, у периоду од 14.09. до 18.09.2022. године, биће наставници и ученици из Основне школе „Видем“ при Птују и Основне школе „Мајшперк“ из Мајшперка, из Словеније.

За госте из Словеније је организован пријем у Градској управи града Панчева, а Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, овом приликом је изјавила:

– Гости из Словеније долазе нам из Птуја и из Мајшперка. Ова сарадња траје неколико година уназад и наша деца су одлазила у Птуј, тако да су сада једва дочекали своје другаре. Сарадња између панчевачких и словеначких школа је у оквиру пројекта „Пyтyjyћa срца – од Србије до Словеније“. Планирано је да се тај пројекат, колико сам сад чула на састанку, прошири и на Црну Гору. Гости су током пријема могли да виде кратак спот о Граду Панчеву и презентацију о нашим школама и надам се да су задовољни и да ће се лепо провести током овог дружења.

Укупно 20 ученика, петоро наставника и директор, у оквиру Пројекта размене ученика збратимљених школа из 2018. године, боравиће у Панчеву и Банатском Брестовцу. Деца из наведених школа биће смештена у породице ученика из Основне школе „Свети Сава“ Панчево и Основне школе „Олга Петров“ из Банатског Брестовца.

Циљ посете је да се овим путем ученици и наставници упознају са другачијим школским системима, са основама српског језика, као и да усаврше знање енглеског језика, тако што ће присуствовати часовима и организованим радионицама. Такође, упознаће културу и обичаје наше земље као и знаменитости града Панчева. На тај начин ће се учврстити пријатељство и разменити позитивна искуства, а договориће се и даља сарадња наведених школа.

Планиране активности у оквиру ове посете од 14-18.09.2022. године су вожња катамараном, посета Народном музеју Панчева, посета Музеју мотоцикала, одлазак у Барутану на бициклијаду, вожња кајаком по реци Тамиш у организацији Спортског клуба „Спортико“ и концерт фолклорних ансамбала у Културном центру Панчево.

Извор: Град Панчево