ПОСЕТА ПАЛИЋУ

Палић, језеро и истоимено насеље, на око осам километара од Суботице, постаје све популарнија туристичка дестинација Војводине. Језеро, парк и необичне дрвене грађевине са почетка двадесетог века чине га посебним местом за одмор. Такође близина северне границе земље чини га додатно атрактивним домаћим и страним туристима.

На прелазу из деветнаестог у двадесети век доживљава врхунац као бања и монденско летовалиште, а и данас оставља помало такав утисак. У прошлости је језеро било слано са лековитим муљем и водом и представљало је ексклузивно лечилиште.

Из тог времена потиче и Женски штранд, бајковито дрвено здање са прелепим детаљима народне уметности. Тада, у првој половини 20. века овај објекат на води је сакривао купачице од погледа пролазника. Данас је овде кафе бар, са терасом која се налази мало изнад језера, одлично место за пијуцкање омиљеног пића.

Нешто касније је изграђен Мушки штранд, познат као велики штранд на источној обали Палића, кажу највећи објекат те врсте у тадашњој Југославији, на коме су се купали само мушкарци. Данас се на мушком штранду налази велики дрвени мол који улази у језеро и омиљено је место за купање Суботичана и њихових гостију.

Палић је познат као спортско рекреативни центар са мноштвом терена од већих фудбалских и кошаркашких, па до тениских терена или мањих за голф и куглање. Некадашње зиме су биле хладније него данас и лед је трајао целе сезоне, па тако Палић представља и исходиште суботичке хокејашке традиције. У понуди за туристе постоје многе активности на води, као курс једрења, једрење са капетаном, изнајмљивање једрилица, кануа, СУП даске.

Палић је био спортски центар још у 19. веку, наиме Суботичанин Лајош Вермеш је 1880. године организовао Палићке спортске игре окупљајући стотине најбољих спортиста у брзом ходању, бициклизму, рвању, мачевању. У његову част подигнут је споменик, а видимо дуж шетачке стазе паное са фотографијама учесника Палићких олимпијских игара.

На Палићу постоје ексклузивни хотели, виле, ресторани кафићи, Зоолошки врт, као и едукативна еко стаза за посматрање бројних врста птица. Бициклистичке и пешачке стазе су прелепо уређене, а могуће је изнајмити бицикле. Ово је место одржавања низа догађаја, забавних садржаја и фестивала као што је Фестивал европског филма и Бербански дани.

 

Посебан печат дају сецесијске грађевине намењене одмору и уживању. Ови објекти необичне архитектуре постали су симбол Палића. Избор материјала, боје и њихово вешто уклапање у Велики парк, прожимање са природом чине карактеристичан и препознатљив амбијент. Грађевине у стилу сецесије су Водоторањ, Велика тераса, Женски штранд, Музички павиљон, Спомен чесма. Ту су и две велике плаве вазе, поклон власника печујске фабрике керамике Жолнаи пре више од сто година.

Шетајући обалом, срели смо симпатичан пар пецароша и питали каква је вода, може ли се купати. Они се, кажу, купају цело лето, а има и рибе. Похвалили су се управо уловљеним смуђем за кога кажу да неће у загађену воду. Иначе некада је овде било лињака, и како кажу када се лињак врати у ове воде то ће значити да је потпуно чиста. Постоји посебно рибарско подручје „Палић“ за рекреативни и спортски риболов у склопу заштићеног подручја Парк природе „Палић“.

Многи водени спортови као веслање и једрење овде цветају, а постоји и традиција пливачког маратона односно препливавање језера. Палић је пример успешно осмишљеног споја бањског туризма и спорта а исто тако природе и архитектуре чија лепота се негује и траје.

Текст и фотографије: Ивана В.