ПОСЕТА ПРИВРЕДНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ КОРУШКЕ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

Привредна делегација Корушке, на челу са председником Привредне коморе Корушке Јиргеном Мандлом  посетила је Привреду комору Војводине.

Привредна комора Војводине као место окупљања привредника и размене идеја , креирања квалитетнијег привредног амбијента и данас , на наше велико задовољство домаћин је овог скупа, на коме ће привредници АП Војводине и Аустрије дати главни допринос и разговарати у циљу побољшања привредне сарадње, истакла је Кристина Ђого из Привредне коморе Војводине. Аустрија је међу земљама које предњаче по броју инвестиција у Србији, где тренутно послује преко 400 аустријских компанија , а запослено је више од 20 000 људи. Међусобна размена између Аустрије и Србије бележи континуирани раст, а значајну улогу у томе имају и компаније које послују у АП Војводини. Укупна спољнотрговинска робна  размена АП Војводине и Републике Аустрије за првих осам месеци ове године износила је 297, 1 милион евра- што је 34, 5 % укупне размене између Републике Србије и Републике Аустрије .

Јака Привредна комора може умногоме да допринесе јакој привреди а самим тим и бољитку живота свих грађана. На нама је да се умрежавамо , на привредницима да разговарају и праве нове послове како би се целокупан амбијент побољшао. Не смемо заборавити и на нашу многобројну дијаспору која живи у Републици Аустрији, као ни на скоро 2000 студената који током студија живе у Аустрији истакла је Ђого.

Амбасадор Републике Аустрије у Републици Србији Њ.Е. Николаус Лутероти истакао је да је АП Војводина један од региона са којим Република Аустрија има изузетно блиске односе и то у разним областима- историјским , културним , економским. Ова посета ће управо бити прилика за даље побољшање те сарадње.

Председник Привредне коморе Корушке Јирген  Мандл истакао је  да у овом тренутку за нас било важно да дођемо у посету . Када говоримо о сарадњи између наших покрајина могу да кажем да је она дугогодишња и врло успешна , и да ми имамо велики обим инвестиција како у Републици Србији тако и у АП Војводини.

Основа наше сарадње јесу овакви скупови и сусрети на којима привредници имају могућност да разговарају и отварају нове могућности сарадње. Оно што је веома битно за привреду АП Војводине јесте да компаније из наше покрајине  реализују скоро 35 % укупне спољнотрговинске размене коју Република Србија остварује са Републиком Аустријом  истакао је шеф кабинета председника ПКВ Милан Стојанов поздрављајући скуп.

На скупу у Привредној комори Војводине представници аустријских и компанија из АП Војводине разговарали су о могућностима сарадње.

 Секретар кабинета председника ПКВ за економска питања Јелена Бјелановић одржала је привредницима  презентацију о привредним и инвестиционим потенцијалима АП Војводине.

Скупу су присуствовали и секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине  Младен Петковић и секретар Удружења услуга Бранислав Мамић.