POSETA STOTINU DECE NAŠEM GRADU SA KOSOVA I METOHIJE

Ostvarena ideja, Siniše Mišanovića,domaćina gostima, da vide kako izgleda jedan otvoreni grad, gde se slobodno živi, navodi subotica.info.

– Imat ćemo uskoro jednu posetu dece sa Kosova – reče mi, drugar iz zone politike, Ljuben Hristov – kod nas na Paliću, bilo bi lepo ako bi mogao da zabeležiš događaj.I tako je nastala ova reportaža, tokom tri dana posete, 24 – 26.05.2024 .

To kod “nas” je značilo organizaciju prijema stotinu dece iz o.š. Dositej Obradović i o.š. Milan Rakić iz Obilića, sa nastavnicima, predstavnicima opštine na čelu sa predsednikom opštine Obilić, Goranom Dančetovićem.

Inicijator i organizator ove posete je bio Siniša Mišanović, poznati palićki preduzednik, vlasnik kompanije “Joviste”. On se na ovo odlučio posle svoje prve nedavne posete Kosovu i Metohiji, na način da ih ugosti na nekoliko dana i da im pri tome organizuje program gde bi oni mogli da dožive jedno iskustvo u jednom slobodnom okruženju koje za njih predstavlja nešto novo.

– Ideja je bila da im pokažemo da je Subotica, otvoreni grad, gde vekovima zajedno žive ljudi iz više nacionalnih zajednica, i da je prima sve kulture i nacije, a naročito sa našeg bratskog Kosova i Metohije – rekao je Siniša, tokom razgovora u restoranu Paligo Palata na večeri pripremljenoj za sve goste – da ih izdvojimo na kratko iz te sredine, da osete slobodu da mogu da govore svojim jezikom, za razliku od okruženja gde žive. Za to im je pripremljen trodnevni program koji je nazvan – “Srdačan doček braće i sestara sa bratskog Kosova”.

Upoznavanje sa našim gradom i Palićem se sastojalo od obilaska Ergele Kelebija, posetom ZOO vrtu Palić, obilaskom Vinarije Petra, i prijemom kod gradonačelnika Stevana Bakića.

U video prilozima se nalaze zapisi od posete vinariji, prijemu kod gradonačelnika i završnoj večeri sa muzičkim delom koji je pripremio KUD Kosovka devojka, gde se njima u pevanju pridružio i direktor o.š Kizur Ištvan, Dejan Anđelković, sa svojom pesmom – “Šta je srpsko to se srpski zove”.

Svoje utiske Goran Dančetovič, vođa ovog puta izneo je prilikom obilaska Vinarije Petra u video prilogu na ovom linku – Obilazak Vinarije Petra

Izvor: subotica.info