ПОСТАВЉЕНА ПРВА ДИГИТАЛНА ИНФО ТАБЛА

У оквиру пројекта „Виситус“ – обогаћивање туристичке понуде за слепе и слабовиде особе, данас је у згради „Жупаније“ у Сомбору постављена и представљена дигитално сензорска плоча која ће омогућити слепим и слабовидим особама да упознају туристичку понуду на подручју Западнобачког округа. Својеврсни тонски инфо-пулт први је те врсте у Србији.

Плоча је рађена од плексигласа, формата А0, на којој је постављено шест географских тачака Западнобачког округа: Сомбора, Апатина,  Бачког Моноштора, Сонте, Бездана и Телечке.  На свакој од тих тачака постављени су дигитални прекидачи помоћу којих се добијају информације о културно-историјским знаменитостима и угоститељско-туристичким објектима. Плоча је рађена рељефно и у комбинацији са Брајевим писмом, тако да слепе особе додиром могу прочитати садржаје о локацији на којој се налазе, а помоћу дигиталног прекидача могу послушати звучни запис на четири језика: српском, хрватском, енглеском и мађарском.

Пројекат „Виситус“ део је Интерег ИПА програма прекограниче сарадње Србија-Хрватска 2014 – 2020. „Виситус“ је један од 24 пројеката одобрених за финансирање од укупно 127 пројектних предлога у оквиру Првог пројектног позива за период 2014-2020.

Носилац пројекта је град Сомбор, а партнери су општина Ердут из Хрватске и Институт економских наука Републике Србије. Из ИПА фонда за овај пројекат издвојено је 300.090,92 евра, а пројекат траје од 15. јуна 2017. до 14. фебруара 2019. године.

Извор: Град Сомбор