ПОТПИСАН МЕЂУОПШТИНСКИ СПОРАЗУМ О ПРИПРЕМИ, ИЗГРАДЊИ И УПРАВЉАЊУ РЕГИОНАЛНОГ ВОДОВОДНОГ СИСТЕМА „ИСТОЧНИ СРЕМ“ – БОЉЕ ВОДОСНАБДЕВАЊЕ ЗА ВИШЕ ОД 200.000 ГРАЂАНА

Пет сремских општина заједничким снагама кренуће у реализацију пројекта који има за циљ да у дужем временском периоду на квалитетан, трајан и најекономичнији начин, обезбеди водоснабдевање источног Срема.

Данас је тим поводом у Градској кући у Руми уприличено потписивање Међуопштинског споразума о припреми, изградњи и управљању Регионалног водоводног система „Источни Срем“, а параф на најважнији пројекат у области водоснабдевања ставили су председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић, председник Општине Пећинци Синиша Ђокић, председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић, заменица председника општине Стара Пазова Марина Савић и заменик председника општине Инђија Милан Kончаревић.

Овај важан пројекат је одобрен од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе и швајцарске агенције за развој – СДЦ(финансиран кроз пројекат Локална самоуправа за 21. век), а главни циљ пројекта је успостављање међуопштинске сарадње у сврху пројектовања, изградње и управљања Регионалним системом водоснабдевања у нашем региону.

Председница Александра Ћирић Бошковић је уверена да ће реализација овог пројекта трајно решити проблем водоснабдевања у нашим општинама и унапредити квалитет живота наших грађана.

„Осим што унапређују инфраструктуру и животну средину овакви пројекти јачају поверење и сарадњу између општина. Овај пројекат ће донети дугорочне користи нашем региону, омогућавајући нам да заједно градимо одрживу будућност за све нас“, истакла је председница Ћирић Бошковић.

Пројектом координира Регионална развојна агенција Срем, у сарадњи са румским Одељењем за локални економски развој и са Међуопштинском радном групом за водоснабдевање Срема у којој се налазе представници свих сремских општина. На пројекту Регионалног водоводног система „Источни Срем“ РРА Срем ради од 2014. године, а прва идеја за решавање проблема водоснабдевања у Срему удруживањем више општина датира још из 80-их година 20. века.

Директор РРА Срем Милан Мирић напомиње да ће без реализације овог пројекта све сремске општине имати велике проблеме у водоснабдевању, те да у пројекцијама до 2050. године, 1.500 литара у секунди ће бити недостатак водног ресурса у Срему.

„Регионални систем је предвиђен да све те недостатке у водоснабдевању, практично допуњава, да локални водоводни системи могу бити релаксирани. Морам напоменути да локална изворишта остају, локална предузећа остају, регионални систем ће бити један посебан систем који ће се везивати на локалне системе. Прелиминарна инвестициона вредност је 140 милиона евра, зато се радови одвијају фазно. Први радови ће бити на изворишту „Хртковачка драга“, где ће се градити фабрика воде, а потом креће изградња северног и јужног крака који ће водом снабдевати свих пет општина. Међуопштински споразум има елементе и солидарности, то је заједнични пројекат важан за све и онај, крајњи потрошач, на крају система, имаће исто право као и она општина која је на изворишту“, казао је Мирић.

Када је реч о комплетној реализацији пројекта, она је процењена на 15 година.

„Перспектива реализације процењена је на 15 година. За 15 година ће бити постигнут максимум пројекта и онда Срем има 30 година релаксацију што се тиче водоснабдевања“, рекао је Мирић.

Пројекат обухвата 65 насеља и 210.000 становника.

Извор: Општина Рума