ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ И ФРАНЦУСКОГ УДРУЖЕЊА ПРОФЕСИОНАЛАЦА У ОБЛАСТИ ГЕОТЕРМИЈЕ

У оквиру посете француског председника Емануела Макрона Републици Србији, данас је у Београду потписан Меморандум о разумевању између Покрајинске владе AП Војводине и Француског удружења професионалаца у области геотермије (АФПГ).

Меморандум су потписали потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и председник Француског удружења професионалаца у области геотермије Жан-Жак Граф.

Тим документом дефинисана је заједничка сарадња између Покрајинске владе и АФПГ- у циљу промовисања дубоке геотермалне енергије као инструмента у борби против глобалног загревања и преласка на економију са ниском емисијом угљеника.

Француска је водећа европска земља у области континенталне дубоке геотермалне енергије. На својој територији има више од 50 геотермалних електрана које снабдевају мреже даљинског грејања и на тај начин снабдевају скоро милион становника. АФПГ обједињује сво француско знање у области геотермалне енергије, а неки од његових чланова, окупљени у оквиру кластера Геодееп, укључени су у већину француских геотермалних електрана, експлоатисаних или у процесу изградње.

У оквиру кластера Геодееп недавно је успостављена сарадња француских и српских стручњака како би нагласили висок геотермални потенцијал у Србији. Резултат те сарадње је пројекат ГОСПЕЛ (Српски пројекат за производњу топлотне и електричне енергије из геотермалног ресурса), који је већим делом финансирало француско Министарство економије и финансија, а пројекат је подржала Покрајинска влада.

Студија је препознала 4 индустријска пројекта у вези са дубоким геотермалним водама која су изводљива на територији Србије: Суботица, Кикинда, и Сремска Митровица – Рума. Реч је о пројектима производње топлотне енергије за снабдевање мрежа даљинског грејања у градовима или индустријским зонама, односно за производњу електричне енергије. Процењени капацитети будућих геотермалних електрана су између 11MWh и 17 MWh, што одговара укупној инвестицији од 7 до 18 милиона евра.

Имајући у виду потенцијал обновљивог извора на територији Војводине и искуство француских компанија у овој области, у документу се наводи да је Покрајинској влади, од значаја стручна подршка АФПГ-а у утврђивању укупног техно-економско искористивог потенцијала геотермалних ресурса АП Војводине кроз истраживања која ће бити спроведена и израду студија о њиховим резултатима.