ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ У КАМПАЊИ „ТРКА ЗА ШУМЕ“ – КРОЗ МОТО „ЈЕДАН ТРКАЧ – ЈЕДНО ДРВО“ У НАШЕМ ГРАДУ БИЋЕ ЗАСАЂЕНО 2.000 НОВИХ САДНИЦА

У Барокној сали Градске куће у Зрењанину потписан је данас Меморандум о сарадњи на пројекту „Трка за шуме“, чији је циљ да се током наредене 4 године, уз помоћ друштвено одговорних компанија и подршку тркача, посади што већи број нових стабала широм Србије.

Меморандум о сарадњи потписали су заменик градоначелника Саша Сантовац, директор Schneider Electric Serbia Business Run-a , Верољуб Змијанац, директорка Фондације Ана и Владе Дивац, Ана Кошел и Ивана Васић, самостални стручни сарадник за заштићена подручја и заштиту животне средине ЈП Војводинашуме.

Заменик Сантовац је рекао да данашњим скупом, већ кроз сам назив пројекта, обележавамо нешто што је карактеристика града Зрењанина у претходном периоду.
– Ми смо једини град у Србији који је, пре две године, понео титулу “Европског града спорта”. Такође смо посвећени реализацији комплексног еколошког пројекта “Зелени Зрењанин”, вредног 10 милијарди динара, који се спроводи кроз низ различитих сегмената – од изградње централног пречистача отпадних вода, санације депонија, побољшања енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, рециклаже, све до оваквих пројеката, који се тичу озелењавања и пошумљавања казао је он.

Истакао је и да се уз помоћ друштвено одговорних компанија, организација, фондација и појединаца, на одговоран начин решава проблем присутан не само у Зрењанину и широј околини, већ и на простору читаве Војводине – низак проценат пошумљености и зелених површина у градовима.
– Верујем да ћемо овом заједничком акцијом начинити још један квалитативан искорак у том правцу и позивам све који могу и желе да дају свој допринос, да нам се у томе придруже. Захваљујем се свим потписницима овог Меморандума, посебно покретачима акције, Фондацији Ана и Владе Дивац и компанији “Шнајдер Електрик”, што су препознали Град Зрењанин као првог партнера у кампањи, после Београда. Сигуран сам да ће акција имати значајног одјека, да ће “Трка за шуме” донети одговарајуће бенефите грађанима и да ће побољшати неславне проценте када је у питању зеленило и пошумљавање. Значајна је садња сваког дрвета, сваке саднице, и континуитет у томе, да би сваког пролећа и јесени број нових стабала био све већи. Из тог разлога, Град Зрењанин са великим задовољством приступа потписивању данашњег Меморандума о сарадњи – поручио је Саша Сантовац.

Верољуб Змијанац указао је да „Трка за шуме“ повезује људе не само спортом већ и када је реч о здравој животној средини.
– Данас када окупљамо више од 1.000 компанија и 15.000 запослених из целе земље имамо шансу, али и одговорност да нашу платформу компанијског спорта искористимо за веће добро. Спорт чини људе срећнијим и повезује заједнице. Захваљујући сарадњи са Фондацијом Ане и Владе Дивац, добили смо могућност да организујемо и пету, најважнију, трку у нашој серији. Компаније ће се такмичити у Београду, Суботици, Новом Саду и Нишу, али ћемо ову прву и последњу трку, „Трка за шуме“, трчати заједно рекао је Змијанац и захвалио локалној самоуправи на разумевању и подршци.

Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац такође је захвалила Граду на партнерству и подсетила да је та фондација већ успешно сарађивала са нашим градом и да је крајем прошле године градоначелник Симо Салапура потписао Меморандум о сарадњи на учешћу у националном пројекту “Економско оснаживање особа са инвалидитетом”.

– Свесни смо све озбиљније еколошке ситуације, као и важности побољшања квалитета ваздуха и смањења загађења, тако да смо се са великим задовољством прикључили овој иницијативи пошумљавања. Започели смо прошле године у Београду, а током наредне 4 садићемо широм Србије и надамо се великом одзиву компанија, како би акција била што успешнија – казала је Кошел овом приликом.

Ивана Васић, самостални стручни сарадник за заштићена подручја и заштиту животне средине ЈП Војводинашуме навела је да то предузеће има традиционално веома лепу сарадњу са разним организацијама и интересним групама.
– Учесници смо великог броја акција, кампања и пројеката, којом приликом дајемо логистичку подршку и обезбеђујемо садни материјал. У овом случају, у нашем расаднику „Ечка“, који је организован у оквиру шумске управе „Зрењанин“, обезбедили смо 2.000 комада квалитетних садница шумских и украсних врста дрвећа које ће на јесен бити засађене у Граду Зрењанину. Укупно 10 различитих дрвенастих врста: келреутерија, јасен, горски јавор, јавор млеч, платан, еводија, леска, сребрнолисни јавор, коврџава врба и дуд своје ново станиште ће пронаћи у овом дивном граду на Бегеју“, рекла је она.

Потписивању су присуствовали и представници ЈКП „Чистоћа и зеленило“, запослени из Осека за заштиту животне средине, као и генерални секретар Спортског савеза града Зрењанина.

Иначе, ову велику акцију пошумљавања покренули су прошле године “Шнајдер Електрик“ и Фондација Ана и Владе Дивац, са идејом да искористи моц́ покрета људи у заштити наше планете, указујући на утицај који могу да остваре корак по корак, дрво по дрво.

Прошлогодишња садња била је усмерена на Град Београд, док је ове године за садњу две хиљаде садница одабрана локација у Зрењанину, а план за наредне године је да се пошуми што више локација широм Србије, кроз мото један тркач – једно дрво, као допринос тркача борби против климатских промена.

Друштвено одговорне и еколошки освешћене компаније имаће могућност куповине садница путем сајта serbiabusinessrun.com а појединци путем СМС-а. Све купљене саднице биће посађене на унапред договореној локацији, одабраној у сарадњи са Јавним предузећем Војводинашуме, од којих ће исте бити и набављене. На крају саме кампање биће проглашен победник – компанија која је купила највећи број садница и тиме допринела изградњи плућа наше земље.

Извор: Град Зрењанин