ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ВОЈВОДИНЕ И НАУЧНО- ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА НОВИ САД

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић  потписао је споразум о  пословно- техничкој сарадњи са директором Научно- технолошког парка Нови Сад Небојшом Дракулићем.

Научно – технолошки парк Нови Сад , као један од четири у Републици Србији  институција је од великог значаја за развој како науке тако и привреде. Управо зато смо ми данас овде и потписали смо споразум о пословно- техничкој сарадњи. НТП је веома значајан у повезивању привреде, науке и наставе –  ми као Привредна комора Војводине желимо да допринесемо у конкретном повезивању са привредом и потребама тржишта истакао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

До сада смо били спона  између потреба привреде и научних институција и поносни смо што стране компаније које долазе у нашу Покрајину управо у Новом Саду, захваљујући одличном универзитетском  центру,  могу да нађу адекватне образовне профиле, додао је Вучуревић. 

Знамо да је Нови Сад постао  центар  ИТ индустрије у нашој земљи, као и да је ИТ сектор највећи извозник у Србији,  и сектор који отвара највише радних места. Томе у прилог говоре и подаци да је остварена зарада у том сектору  за прошлу годину била 2, 5 милијарди евра. Прошле године сваки други посао који је започет у Србији био је из области ИТ сектора.

Само у АП Војводини постоји око 5000 фирми из ИТ сектора рекао  је председник Привредне коморе Војводине.

Директор Научно- технолошког парка Нови Сад Небојша Дракулић  упознао је председника Привредне коморе Војводине са начином функционисања Научно- технолошког парка Нови Сад и приликом обиласка указао на постојање низа чланица – развојних и стартап компанија као и два Института. Приликом обиласка Института за вештачку интелигенцију директор др Дубравко Ћулибрк  предочио  је рад и значај тог Института, који за циљ има да својим капацитетима помогне трансфер технологије у Србији .

Потписивање споразума отворило  је нову платформу за сарадњу са Привредном комором Војводине , а то је управо спој науке и привреде истако је Дракулић.