POTPISAN UGOVOR: “LINGLONGU“ PRENETO ZEMLJIŠTE ZA FABRIKU PNEUMATIKA

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je danas, u Gradskoj kući, potpisivanju ugovora o otuđenju nepokretnosti – građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni “Jugoistok” kineskom investitoru koji će na toj lokaciji izgraditi proizvodne pogone površine 500.000 kvadratnih metara i zaposliti 1.200 radnika.

 Ugovor o otuđenju, bez naknade, građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni potpisali su vlasnik i predsednik kineske kompanije ”Šandong Linglong Tajr”, Vang Feng i direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić. Potpisivanjem ovog dokumenta kineskom investitoru biće preneto više od 96 hektara građevinskog zemljišta za potrebe gradnje fabrike.

 Vang Feng je tom prilikom rekao da je potpisivanje ugovora veoma važno kako za kompaniju, tako i za Srbiju i Zrenjanin, jer, sada, kada imaju zemlju, mogu početi sa realizacijom projekta.

– Zahvaljujem Vladi Srbije, gradu i građanima Zrenjanina koji su pružili podršku da se investicija realizuje u Zrenjaninu. Mi već imamo planove, prvo ćemo sačiniti detaljan plan realizacije projekta, drugo, počećemo primanje radnika tehničke struke koji će ići na obuku u Kinu, a zatim ćemo formirati tim za marketing. Ispitaćemo tržitše ovde, kao i tržište Afrike. Već sutra imamo globalnu konferenciju u Palati ”Srbija” na kojoj ćemo razgovarati o marketingu, a kojoj će prisustvovati oko 600 ljudi, od toga 500 naših saradnika i kupaca i saradnika. Verujem da u Srbiji možemo imati fabriku visokokvalitetne gume i voditi računa o zaštiti životne sredine, obećavam poštovanje svih zakona Srbije i lokalnih pravila kako bi od ovog posla imali korist kompanija, grad i radnici, u cilju zajedničkog razvoja – rekao je Vang Feng.

  Na značaj potpisivanja ugovora ukazao je i direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić, koji je objasnio da to, praktično, predstavlja realizaciju Sporazuma zaključenog u Kini između ministra finansija Siniše Malog i vlasnika Fenga, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.    

– Obzirom da je ovaj projekat od strane Vlade Republike Srbije proglašen za projekat od značaja za Republiku Srbiju ispunjeni su svi uslovi za to. U pitanju je ogromno zapošljavanje, 1.200 radnika koji će u Zrenjaninu biti zaposleni, a sama investicija vredna je 800 miliona evra. Ovo je projekat od značaja za Republiku Srbiju i ustupljeno je zemljište bez naknade, 96 hektara zemljišta, vredno 11,9miliona evra, kineskoj kompaniji ”Šandong Linglong”, koja, kao što znate proizvodi pneumatike – rekao je Vorkapić.

 Naglasio je kao posebno važno to što je reč o najvećoj grinfild investiciji u Srbiji, ne samo kineskoj, već uopšte, i jednoj od najznačajnijih, pored “Ziđina” koji u RTB Bor ima nameru da investira ogroman novac u proizvodnju bakra.

 Vorkapić je zahvalio kineskom investitoru što je prepoznao Srbiju i izabrao Zrenjanin kao dobro mesto za ulaganje, između Češke, Slovačke i Poljske, gde su ozbiljno razmišljali da izgrade proizvodne pogone.

  Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje istorijskom trenutku za Zrenjanin i što će kineski investitor postati vlasnik zemljišta i realizovati najveću grinfild investiciju u Srbiji vrednu skoro milijardu dolara.

– Veliki je dan za Zrenjanin i ne treba mnogo govoriti koliko će to značiti za naš grad. Dobijamo novu, ogromnu kompaniju na 96 hektara, a to je samo jedan deo te investicije gde će zajedno sa još dve kineske kompanije biti realizovana ova velika investicija. U najavi je i izgradnja auto – puta punog profila od Beograda do Zrenjanina na zahtev investitora i mislim da su to sjajne vesti i za Zrenjanin, ceo region i celu Srbiju – kazao je gradonačelnik Janjić.

 Fabrika u Zrenjaninu će prvenstveno proizvoditi radijalne pneumatike visokih performansi za putnička vozila, kamione i autobuse, poljoprivredne pneumatike i pneumatike za korišćenje izvan trasiranih puteva.

 Svečanost polaganja kamena-temeljca i početak izgradnje fabrike, biće upriličeni u subotu, 30. marta, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ambasadorke Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, zvaničnika Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Zrenjanina, kao i kompletnog menadžmenta kompanije “Šandong Linglong Tajr”.

Izvor: Grad Zrenjanin