ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ МЕЂУНАРОДНОГ ПУТНИЧКОГ ПРИСТАНИШТА У БАНОШТОРУ

Потписивањем уговора између Министарства туризма и омладине, Општине Беочин, Агенције за управљање лукама и Дирекције за водне путеве данас је у Баноштору најављена изградња међународног путничког пристаништа као један од најзначајнијих капиталних пројеката за општину Беочин.

Уговор је испред Општине Беочин потписала председница општине Биљана Јанковић која је истакла да је ово велики дан за Беочин јер се најављује почетак једног од најзначајнијих пројеката који ће директно утицати на бољи стандард и квалитет живота грађана.

„Изградњом пристаништа у Баноштору ми ћемо заправо имати прилику да позиционирамо целу нашу општину на туристичкој мапи пловног тока Дунава којим циркулише велики број крузера. Истовремено, наша земља се спрема за организовање специјализоване Међународне изложбе EXPO 2027 и ми то посматрамо као шансу да се представимо у најбољем светлу.“, рекла је Јанковић додала да је добро што Република Србија препознаје значај улагања у мале средине јер се тако показује спремност на равномерна улагања и да се води рачуна о интересима локалног становништва.

„Беочин је пун природних лепота, духовног и културног наслеђа а наш највећи потенцијал су управо људи. На територији општине Беочин имамо 21 винарију од којих је половина позиционирана управо овде, у Баноштору. Ту су и бројна удружења жена, манифестације и све оно што овај крај чини препознатљивим по лепој природи, богатој гастрономској понуди и добрим домаћинима.“, истакла је Јанковић.

Потписивању уговора присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Према речима министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, изградња пристаништа у Баноштору део је пројекта „Заплови Србијом“ у оквиру кога ће поред Баноштора марине бити изграђене и у Великом Градишту, Голупцу, Смедереву, Кладову и Сомбору.

„Имамо све више туриста који у нашу земљу долазе реком а само прошле године смо имали 183 043 туриста који су дошли крузерима што је за 35 одсто више него 2022. године.“, истакао је Весић и додао да градња пристана без изградње комплетне инфраструктуре нема никаквог смисла.

„Када кренемо у један овакав пројекат, то значи да треба изградити и локалну инфраструктуру која би омогућила да локално становништво и туристи који долазе могу квалитетно овде да бораве и виде све што можемо да понудимо.“, поручио је Весић.

С тим у вези, навео је да изградњом пристана, чија је вредност 3.4 милиона евра није сав посао завршен јер треба да се заврше и путеви како би туристи могли да посете Фрушку гору али и читав крај што ће пратити и више улагања у локалне туристичке знаменитости.

„Последица тога биће развој туризма, више ресторана и шопова где ће посетиоци моћи нешто да купе и то само показује колико једна инвестиција доводи до нових улагања и колико је све то повезано.“. рекао је Весић и захвалио свима који учествују у овом пројекту.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да ће овај пројекат умногоме допринети развоју туризма у беочинској општини и целој Војводини.

„Захваљујући Влади Републике Србије у Војводини ће се градити пристаниште у Баноштору, али и у Апатину и Сремским Карловцима, као и марина у Сомбору, и тиме ћемо постати много атрактивнија дестинација за туристе који бродовима и крузерима долазе у нашу земљу.“, изјавио је Мировић.

Мировић је рекао да инвестирање у унапређење наутичке понуде подразумева и улагање у пратећу инфраструктуру и садржаје, што треба додатно да привуче туристе.

„Очекује нас велики посао како бисмо унапредили и ојачали нашу туристичку понуду и ово је важан пројекат који представља корак у том правцу.“, навео је председник Мировић.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић истакао је значај потписивања овог уговора пре свега због успешне реализације пројекта „Заплови Србијом“ који се спроводи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенцијом за управљање лукама. Осим тога, Кандић истиче да је пројекат значајан и због развоја Фрушке горе која је тренутно једна од најбрже растућих дестинација у нашој земљи.

„Изградња међународног путничког пристаништа у Баноштору је до сада најзначајнији пројекат на Горњем Подунављу а споменуо бих да се на Доњем Подунављу већ граде две марине, у Голупцу и Великом Градишту као и да се међународно пристаниште ради и у општини Мајданек у Доњем Милановцу.“, рекао је Кандић.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић рекао је да ће овим пројектом бити обухваћена комплетна изградња инфраструктуре пристаништа са обалоутврдом, пропратним садржајима и објектима.

„Ту ће бити објекти за лучке оператере, царину, полицију, разрадиће се и сама локација у смислу да ће ту бити изграђен и дигитални музеј и развијени различити садржаји, а све са циљем да се привуче што већи број посетилаца.“, рекао је Перовић.

Он је нагласио да се у овој сезони очекује раст броја путника од 10 одсто, односно да ће нашу земљу са речних крузера посетити око 200 000 туриста као и да ће директни и индиректни приходи од крузинга износити око 10 милиона евра.

фото: Исмет Адемовски

Извор: Општина Беочин