ПОТПИСАН УГОВОР ВРЕДАН 1,4 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА АУТОМАТИЗАЦИЈУ РАДАРСКИХ ЦЕНТАРА „БАЈША” И „САМОШ”

 У Покрајинској влади данас је потписан уговор о набавци опреме за аутоматизовање противградних станица са пратећим радовима и услугама на подручју радарских центара „Бајша“ и „Самош“, чија је вредност готово 1,4 милијарде динара.

Уговор су потписали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и директор „Трајал корпорације“ Ненад Исаиловић, а потписивању је присуствовао и директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије проф. др Југослав Николић.

Истичући важност склопљеног уговора, којим је  Покрајинска влада обезбедила средства за почетак модернизације и у овим радарским центрима, секретар Божић је рекао да ће на овај начин, пошто се очекује да за недељу дана буде завршена и аутоматизација 118 лансирних станица Радарског центра „Фрушка гора“, на целој територији Војводине бити умногоме смањен ризик од последица града и штете на пољопривредним усевима.

„Овим новим уговором почињемо процес изградње нових радарских центара ′Самош′ и ′Бајша′, и са њиховим завршетком, а рок је тридесет месеци, заокружићемо у потпуности аутоматизовани систем заштите од града на територији наше покрајине. На овај начин добићемо ефикаснији систем и искључићемо могућност неблаговремене реакције људског фактора“, истакао је Божић.

Он је указао на то да, поред субвенција које Секретаријат додељује војвођанским пољопривредницима, за набавку прикључне механизације, опреме за пластенике и наводњавање, као и низа других подстицаја, ово треба да буде још један вид подршке пољопривредним произвођачима у циљу постизања што бољих резултата. 

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије Југослав Николић истакао је да се увођењем аутоматизованих лансирних станица за одбрану од града у Републици Србији елиминише фактор стрелаца и добија ефикаснији систем, што представља још један вид подршке државе пољопривредницима.

„Покрајинска влада је финансирала 118 лансирних станица у оквиру Радарског центра ′Фрушка гора′, које су у функцији ове године.  Захваљујући данашњем уговору наставља се овај процес и биће аутоматизована још 141 лансирна станица на подручју Радарског центра ′Бајша′ и 130 лансирних станица на подручју Радарског центра ′Самош′. Тако ћемо ускоро имати 389 аутоматских лансирних станица на подручју АП Војводине“, истакао је Николић указујући на предности овог система којим ће штета у пољопривреди бити доведена на најмању могућу меру.

Он је нагласио да је добар део ове аутоматизације урађен и на другим подручјима у Републици Србији, те да ће овај процес бити настављен у складу са расположивим средствима и могућностима државе.

Директор „Трајал корпорације“ Ненад Исаиловић захавалио је на указаном поверењу и рекао да је потписивање овог уговора наставак сарадње и потврда квалитета који је развила ова корпорација.