POTPREDSEDNICA VLADE I MINISTARKA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE IRENA VUJOVIĆ POTPISALA UGOVOR NA OSNOVU KOJEG ĆE SE KRENUTI SA IZGRADNJOM GLAVNOG GRADSKOG KOLEKTORA

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovor na osnovu kojeg će se u Zrenjaninu krenuti sa izgradnjom glavnog gradskog kolektora, neophodnog za efikasno funkcionisanje sistema za upravljanje otpadnim vodama u ovom gradu.

Potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Simo Salapura i pomoćnica Cica Vučković.

Vujović je navela da je projekat izgradnje glavnog kolektora dužine 1,75 kilometara, koji se realizuje uz podršku Ministarstva, važan preduslov za rad postrojenja za preradu otpadnih voda, čija izgradnja je deo drugog projekta.

„Drago mi je što se Grad Zrenjanin našao među lokalnim samoupravama sa kojima sam u poslednjih desetak dana potpisala ugovore na osnovu kojih će biti realizovani kapitalni projekti iz oblasti upravljanja otpadnim vodama. Ovim projektima na sistemski način rešavamo upravljanje otpadnim vodama i značajno unapređujemo standarde zaštite životne sredine. Izgradnja kolektora u Zrenjaninu je važna za efikasan rad budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda, nakon čega će biti obezbeđena potpuna zaštita recipijenata od mogućih nekontrolisanih izlivanja otpadnih voda, jer će se ispuštati tehnički ispravna voda. Ovo su sve važni projekti za Zrenjanin, čija realizacija će omogućiti zaštitu Aleksandrovačkog kanala, vodotoka reke Begej i očuvanje biodiverziteta“, kazala je Vujović.

Prema njenim rečima, planirano je da radovi na izgradnji kolektora počnu krajem jula, dok je rok za završetak radova planiran krajem jula 2026. godine.

Kako je naglasila, reč je o još jednom u nizu kapitalnih projekata izgradnje zelene infrastrukture širom Srbije, koji su deo vizije Srbija 2027, sa ciljem da obezbede bolji kvalitet života građana.

 Tekst: www.ekologija.gov.rs/

Izvor: Grad Zrenjanin