ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ – ПОВЕЗИВАЊЕ СОМБОРА СА МАЂАРСКОМ И РУМУНИЈОМ ПРЕКО БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

Потпредседница Владе Републике Србије  и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, посетила  је данас Сомбор и обишла рехабилитовани државни пут I Б реда, деоницу од Сомбора ка Бачком Брегу, у пратњи државног секретара Миодрага Поледице, градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић и директора ЈП „Путеви Србије“ Зорана Дробњака.

Дробњак је овом приликом истакао да је вредност реконструисане саобраћајнице око 315 милиона евра.

„Ово је сада врло озбиљна саобраћајница која може да поднесе теретни саобраћај, вредност је била око 315 милиона евра, од тога је Србија дала свих 315 милиона, а од Европске уније очекујемо повратак неких 220 милиона“ рекао је директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак и додао да се тренутно бира пројектант за  деоницу пута од Куле до Сомбора.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић рекла је да су реконструкцијом пута Сомбор – Бачки Брег створени услови за отварање граничног прелаза у Бачком Брегу за теретни саобраћај и да је локална самоуправа у претходном периоду учинила значајна улагања у путну инфраструктуру.

„На јавном позиву пројекта прекограничне сарадње између Мађарске и Србије овај пројекат је у својој програмској шеми заправо добио највећу подршку у финансијском смислу­­­. За нас 15 реконструисаних километара пута су омогућили пре свега већу носивост пута и надамо се једног дана створиће услове за отварање граничног прелаза Бачки Брег за теретни саобраћај. То јесте био значајан допринос комплетној путној инфраструктури на територији Града Сомбора, где је у току и претходне четири године асфалтирано око 28 километара путева и улица. Око 15 километара је реконструисаних и изграђено је око 5 километара нових путева, што свакако чини значајан допринос побољшању путне инфраструктуре на територији града, уз наравно нека друга саобраћајна решења као што је изградња кружних токова, где смо заправо имали за циљ да сваке године изградимо најмање један, што смо и учинили, дакле за претходне четири године имамо четири изграђена кружна тока“ изјавила је градоначелница Голубовић и додала да је изградња брзе саобраћајнице приоритет за Град Сомбор , што ће омогућити даљи економски развој и  искоришћавање постојећег привредног потенцијала и комплетно опремљене индустријске зоне.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић рекла је да је овај прекогранични пут значајан не само због бољег повезивања Сомбора и Баје, него и због намера да се гранични прелаз отвори и за теретни саобраћај.

„Овај пут је необично важан зато што два града су побратими од 1960. године, према томе значајан је и са тог становишта да се људи даље повезују, са друге стране, значајан је због граничног прелаза који желимо да проширимо и који желимо да користимо за теретни саобраћај преко 5 тона. Тако да се надам да ћемо ми у наредном периоду све наше снаге да усмеримо такође ка унапређењу рада на овом граничном прелазу“ изјавила је министарка Михајловић.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић овом приликом најавила је даља улагања у путну инфраструктуру и изградњу брзе саобраћајнице која ће повезати све индустријске центре у Војводини.

„Брза саобраћајница је за све нас јако важна и ја се јако надам да ћемо ми ове године заиста имати не само пројектанта, него да ће се и пројектно-техничка документација барем у највећем делу завршити, зато што то за нас значи могућност да можемо да преговарамо и разговарамо како да је финансирамо, а такође негде у нашем плану јесте да 2021. године крећемо изградњу. Дакле, причамо о повезивању Румуније, Мађарске и Србије, причамо о брзој саобраћајници од Сомбора до Кикинде, односно ка граничним прелазима, а то је 173 километра пута, процењене вредности негде око 835 милиона евра“ рекла је министарка Зорана Михајловић.

Извор: Град Сомбор