ПОТПРЕДСЕДНИК МИЛИЋЕВИЋ ОТВОРИО 57. СЛОВАЧКЕ НАРОДНЕ СВЕЧАНОСТИ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је вечерас у сали   Словачкг војвођанског позоришта, традиционалну манифестацију Словачке народне свечаности која се по 57 пут одржава у Бачком Петровцу.

Приликом отварања ове манифестације, Милићевић је изјавио да су очување мултинационалног, мултикултурног и мултиконфесионалног склада у Војводини и реализација права националних мањина – један од приоритета Покрајинске владе, и то у свим сегментима, од образовања и културе, употребе језика и писма, до информисања на њиховим матерњим језицима.

„Покрајинска влада на годишњем нивоу издваја скоро 300 милиона динара за подршку јавном информисању националних мањина, док је 51 милион динара усмерен на функционисање завода за културу мањинских заједница“, рекао је потпредседник Милићевић. Он је нагласио да су то само неке у низу мера које Покрајина спроводи у циљу очувања идентитета и заштите права свих националних мањина, те да ће тај модел Покрајинска влада брижљиво чувати и развијати и у времену које долази.

Милићевић је додао да је словачка заједница у Србији позната по својој богатој културној традицији, пословичној марљивости, оригиналном и непоновљивом наивном сликарству, те изузетној лепоти словачких народних ношњи.

„И вечерашњом народном светковином, ви Словаци потврђујете не само свој идентитет, него и своје изузетно важно место у свему што нашу Покрајину и нашу државу Србију, чини богатом данас и што ће је таквом чинити и сутра“, поручио је потпредседник Милићевић отварајући манифестацију.

 

Свечаности су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Владе Србије, Амбасаде Словачке, општине Бачки Петровац, Националног савета словачке националне мањине и Матице словачке.

 

Овогодишње 57. Словачке народне свечаности, уз богат културно-уметнички и забавни програм, одржавају се од 10. до 12. августа, у организацији Општине Бачки Петровац, Матице словачке и Националног савета словачке националне мањине.