ПОТПРЕДСЕДНИК МИЛИЋЕВИЋ СЕ САСТАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ БАДЕН-ВИРТЕМБЕРГА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић примио је данас делегацију Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Парламента немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, коју је предводио председник Одбора Мартин Хан.

Потпредседник Покрајинске владе изразио је задовољство што је делагација из Баден-Виртемберга поново у посети Војводини, што показује да је досадашња сарадња показала добре резултате и отворила низ могућности за њено продубљивање и проширивање.

Добри економски односи Републике Србије и СР Немачке, како је рекао Милићевић, пресликали су се и на квалитетне односе између Војводине и Баден-Виртемберга.
„Немачка спада међу пет земаља са највећим директним инвестицијама у нашој земљи, што показује да су Србија и Војводина добро место за улагање. Кад је реч о спољнотрговинској размени Републике Србије са СР Немачком, она је у 2018. години достигла рекордне резултате на нивоу од скоро пет милијарди евра, што је раст од 12,5 процената на међугодишњем нивоу. У тој размени, АП Војводина учествовала је са 1,5 милијарди евра и имала раст размене од преко 17 процената“, рекао је потпредседник Милићевић и додао да се ови подаци односе углавном на размену индустријских производа, те да се зато тема данашњих разговора односила на проширење сарадње на пољопривреду и прехрамбене индустрије, ИТ сектор, као и у областима образовања и туризма, поготову када је Нови Сад титулар Омладинске престонице Европе у овој години и Европске престонице културе у 2021. години.

Саговорници су се сложили да постоји значајан потенцијал за нове облике сарадње и размене искустава у области пољопривреде, почев од примене информационих технологија у пољопривредној производњи, производњи органске хране, суочавању са климатским променама у аграру, као што је суша, али и у обезбеђивању услова за развој задругарства и одрживи развој села, уз очување еколошких ресурса.

Посебно је било речи о развоју дуалног образовања у области пољопривредне струке. Претходних година размењене су стручне посете ученика средњих пољопривредних школа из Војводине и Баден–Виртемберга, а у данашњем сусрету је покренута иницијатива да се пронађу одговарајући оквири и за размену студената.

Председник Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Мартин Хан казао је да је пре две године добио задатак од председнице Парламента Баден-Виртемберга да интензивира сарадњу са АП Војводином и да су данас у прилици да буду сведоци тог оствареног развоја.

Хан је истакао да су равномерни регионални развој и развој пољопривреде од изузетног значаја за стабилност региона наших земаља, те да је продубљивање свих области сарадње, како је на крају нагласио, апсолутно неопходно и да представља обострану обавезу на путу ка даљем уједињењу Европе.