ПОТРЕБУ ОЗЕЛЕЊАВАЊА ГРАДА ПРЕПОЗНАЛО И МИНИСТАРСТВО ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – 2,3 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПАРКА “ПУТНИКОВО”

Министарство заштите животне средине Републике Србије определило је 2.357.863,57 динара за пројекат реконструкције парка “Путниково” у Зрењанину, на основу јавног конкурса за доделу средстава за суфинансирање набавке садница и извођење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, на земљишту које је у надлежности јединица локалне самоуправе.

Ово је још једна у низу активности које град, у сарадњи с републичким и покрајинским институцијама, предузима с циљем да побољша неповољну ситуацију када је у питању пошумљеност и озелењавање јавних површина, паркова и улица. 

Приликом недавне акције садње у парку на Багљашу, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је у протекле две године град набавио близу 20 хиљада садница које су распоређене у граду и насељеним местима. Нове саднице обезбеђене су и кроз пројекат “Зелена Србија”, у који се Зрењанин укључује овог пролећа као један од десет градова. Саднице намењене парковима и дрворедима обезбедиће се у сарадњи са 10 амбасада у Републици Србији. 

Акција у спомен-парку на Багљашу реализована је у оквиру акције “Засади дрво”, коју Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине реализују заједно са ЈП „Војводинашуме”. Том приликом 300 нових садница распоређено је у више градских насеља и месних заједница – “Доситеј Обрадовић”, “Руже Шулман”, “4. јул”, “Багљаш”, а садњу су реализовали ЈКП “Чистоћа и зеленило”, Покрет горана Зрењанин као и удружења “Зелени Зрењанин”, “ЖАД” и Клуб планинара “Зрењанин”.

Уз активности на садњи у парковима “Багљаш”, “Чоклигет” и “Планкова башта”, зрењанинско ЈКП “Чистоћа и зеленило” од краја јануара уредило је и више јавних површина и рундела – на улазу у град из правца Београда, у улицама Бригадира Ристића и Војводе Бојовића, на Тргу др Зорана Ђинђића… Нови дрвореди засађени су у Змај Јовиној улици и Војводе Бојовића, чиме се мења и изглед тих улица и простора, шаље лепа слика из града и конкретним примерима указује на потребу заштите животне средине и подизања еколошке свести код наших суграђана.  

Извор: Град Зрењанин