ПОВЕЋАН БРОЈ УБОДА СТРШЉЕНА

Повећан је број јављања пацијената у сремскомитровачком Дому здравља због убода стршљена. Потврђена је и значајнија концентрација стршљена у природи, као и у читавој земљи, због чијег убода је долазило и до смртног исхода.

Нешто већи број стршљења појавио се у природи, за разлику од ранијих година. Временске прилике су погодовале њиховом обимнијем размножавању, а тако су им у претходних неколико недеља на мети били и људи.

Стршљен напада, односно лови најпре пчеле и осе, па како се и њихова концетрација повећала због времена које им погодује, тако постоји и већи број стршљена. О томе сведоче и стручњаци који се баве уништавањем инсеката и штеточина.

У Дому здравља у Сремској Митровици повећан је број јављања пацијената са убодом.

Убод стршљена пореди се са убодом осе, али он је далеко интензивнији и болнији јер стршљен има дужу жаоку. Сматра се да убод није смртоносан, уколико није реч о пацијенту који је алергичак на њихов отров. Потребно је избегавати дужи боравак у природи и користити заштитне препарате за кожу. Поред тога, никако не покушавати нападати или терати их, јер најчешће стршљен напада у самоодбрани.

Извор: РТВ