ПОВЕЋАН БРОЈ УЧЕНИКА ОБУХВАЋЕН ДУАЛНИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

У Техничкој школи „Иван Сарић“ данас је одржана промоција Националног модела дуалног и предузетничког образовања. Том приликом истакнуто је да се из године у годину повећава број ученика обухваћен дуалним образовањем, да је град Суботица свестан значаја дуалног образовања, да је међу првима препознао предности које оно нуди и да се у Суботици по том моделу образује скоро једна четвртина од укупног броја ученика који се школују по дуалним принципима образовања на територији АП Војводине.

Градоначелник Богдан Лабан је, у уводном обраћању, рекао да град Суботица годинама уназад својим активностима  помаже и подстиче успостављање и јачање сарадње између средњих стручних школа и послодаваца, као покретача локалног економског развоја, и да циљ увођења дуалног образовања није образовати ученике за рад у иностранству, него учинити их конкурентнијим на тржишту рада.

– Суботица у корак прати инвестиције и мере  са највишег државног нивоа  које су већ увериле многе  младе људе да треба да остану у Србији. Родитељи који желе да им деца буду спремна за будућност моћи ће да се ослоне на српски образовни систем. Ми у корак пратимо и правац реформи које се спроводе на државно нивоу. У циљу несметаног функционисања локалне заједнице, водимо рачуна да подстичемо упис ученика на дефицитарне образовне профиле, и у том циљу стимулушемо ученике првих разреда средњих школа  стипендирањем 30 ученика који који похађају наставу  на  дуалном образовању – навео је градоначелник Лабан.

Овакав модел дуалног образовања, додао је,  нуди вишеструку корист – и компанијама које имају потребе за одређеним кадровима, и младим људима који након свог школовања имају конкретнију перспективу и бржу могућност запослења у струци, и локалној самоуправи јер се образују кадрови који су нам потребни.

– Неки образовни профили нису довољно атрактивни за упис, али су неопходни за нормално функционисање једне локалне заједнице и морају да представљају предмет општег друштвеног интересовања. Оно што је суштински битно је то да се у друштву промени став према раду, занатским занимањима и да их као заједница препознамо као уважена, достојанствена занимања која су нам, пракса то показује, преко потребна – поручио је градоначелник Лабан.

Помоћница покрајинског секретара  за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Биљана Кашерић навела је да се из године у годину повећава број ученика обухваћен дуалним образовањем и да се у школској 2019/2020. години на територији АП Војводине, по дуалним принципима образовања школује – 1857 ученика, у 82 одељења, у 15 локалних самоуправа, у 24 средње школе, у осам подручја рада и 17  образовних профила.

– Од укупно 11.833 ученика уписаних у први разред средњих стручних школа, 6,9 одсто ученика уписано је за дуалне образовне профиле. У Суботици је у текућој школској години за девет дуалних образовних профила, у четири средње школе, у први разред уписано осам одељења са 220 ученика, са реализацијом уписа од готово 92 одсто. У Суботици се по дуалном моделу укупно образује 414 ученика, што је скоро једна четвртина од укупног броја ученика у дуалном образовању на територији АП Војводине – истакла је Биљана Кашерић.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић нагласила је, између осталог, да ће се овим моделом образовања поред стицања знања оснажити компаније и вратити  нешто што дуго нисмо имали, а то су две компоненте: једна је радост образовања да можемо да проверимо колико наше образовање вреди и да у том процесу уживамо, а друга да вратимо онај патриотизам и родољубље који толико година недостају у нашој земљи.

– Драги млади, не постоји обећана земља. Учинимо ову земљу правом, моћном земљом, земљом знања, земљом радости, земљом могућности за грађење каријере и покажимо свима онима који су отишли из ове земље, из овог дивног града, да ми то можемо. Да ће ово постасти један сјајан град, сјајан економски развијен регион и да ћемо све младе који су отишли убедити да се врате – подвукла је Габријела Грујић.

Вршилац дужности директора Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа Биљана Штављанин казала је да сматра да теорија без праксе није једна целина, да ће дуално образовање донети велики допринос за развој нашег друштва и да свако треба да остане овде, да учи и улаже у себе.

Извор: Град Суботица