ПОВЕЋАНА ПОДРШКА ИНФОРМИСАЊУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ЗЕМЉАМА У ОКРУЖЕЊУ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и главни и одговорни уредник „Српских недељних новина“ из Будимпеште Драган Јаковљевић потписали су данас уговор о финансијској подршци том листу у овој години.

На овогодишњем конкурсу за подстицање јавног информисања на српском језику у земљама у окружењу, пројекат „Серија специјалних додатака Српских недељних новина“ подржан је са 1.300.000,00 динара, што је за 20 одсто више од подршке коју је тај медији добио у 2017.

„Ова подршка је за нас од изванредно велике важности, јер нам омогућава да сваке године квалитет нашег листа, а тиме и информисања српске заједнице у Мађарској, издижемо на виши ниво. Дубоко поштујемо напор који је направљен да она, упркос ограниченим средствима, буде повећана“, изјавио је Јаковљевић, непосредно по потписивању уговора.

Према његовим речима, од свих институција у Републици Србији, највећу подршку „Српским недељним новинама“ даје управо је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

„Информисање на матерњем језику један је од кључних елемената очувања идентитета наших сународника у земљама у окружењу и зато је ова врста подршке једно од главних опредељења не само нашег Секретаријата, него и Покрајинске владе у целини. Стога ћемо убудуће чинити све да та подршка буде и већа“, истакла је Драгана Милошевић.

На овогодишњем конкурсу, пројекти медија на српском језику у земљама у окружењу подржани су са укупно 8.000.000,00 динара, што је за 2.000.000,00 више него у 2017.

Поред „Српских недељних новина“, подржани су медијски пројекти „Медимедије“ из Сегедина, Заједничког већа општина и Радио Дунава из Вуковара, Радио Банске Косе из Белог Манастира, Радио Борова, Радио Освита из Зворника, Радио Светигоре из Цетиња и листа „Слобода народу“ и интернет портала „ИН4С“ из Подгорице.

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама