ПОВЕЋАНА ТРАЖЊА ЗА КУПУСОМ

Купус је неизоставно поврће на нашим трпезама, али и свих онох који имају своје баште или узгајају за продају „на велико“. Може се гајити за употребу у пролеће, као рани купус, или у јесен, када је идеално време за зимницу, па онда није случајно зашто је последњих дана ово поврће тражено.

Сорта купуса која се код нас најтраженија, по процени пољопривредника, јесте сорта „браво“. Главице с уједначене величине, у просеку 2,5 до 3 кг, а њихова компактност је изузетно квалитетна. То значи да имају велики број листова по главици, па су добре и за кисељење.

Продавци на румској пијаци су подељеног мишљења што се задовољства продајом тиче. 

Затекли смо пољопривредника у румском атару који сече купус, и он наводи да је задовољан родном годином, као и сортом „браво“ и „српски мелез“ што најчешће гаји, јер може сам да одлучи до које величине ће главица да расте. Она углавном није велика, а доброг је квалитета.

Иако купус спаде у најстарије гајене биљке и по површини коју заузима у гајењу спаде у једно од првих места, ипак зависно од климе и временских прилика зависиће и његов род. Иако можда сваки дан не иде на руку продавцима, надају се да је само Михољско лето створило утисак да купусу није време за кисељење, али да ће већ наредних дана бити боља продаја, нарочито у време слава када се тражи и главица више за сарму.

Извор: РТВ