ПОВЕЗИВАЊЕ ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА ЕВРОПСКОГ АМАЗОНА

Град Сомбор je један од 14 пројектних партнера са подручја УНЕСКО резервата биосфере Мура-Драва-Дунав на пројекту „Responsible Green Destination Amazon of Europe” (акроним  „Amazing Amazon of Europe“) чији је циљ да постави темеље одрживог туризма на овом подручју.

Пројектни партнери из прекограничног резервата биосфере Мура-Драва-Дунав (ТБР МДД) из 12 заштићених подручја и 5 држава дуж 3 реке удружили су снаге у јулу 2020. године у пројекту који финансира ЕУ кроз Дунавски Транснационални Програм. Овако успостављена мрежа повезује високо квалификоване појединце и организације, формира  побољшано окружење за функционисање прекограничне сарадње и спровођење заједничке стратегије и нуди висококвалитетне услуге међународним посетиоцима као и послове за становнике у углавном сеоским срединама.

Сврха пројекта „Amazing Amazon of Europe“ је надоградња бициклистичке стазе „Amazon of Europe“ и побољшање подручја у смислу одрживог туризма, развијањем заједничких стратегија, ИТ решења и интеракција у учењу на знатно ширем нивоу од посматране дестинације. „Amazing Amazon of Europe“ донеће могућност одрживог развоја приликом управљања разноликошћу природног и културног наслеђа овог подручја, истовремено омогућавајући јединствена искуства међународним посетиоцима. 

Дестинација Амазонија Европе биће заједничко и интегрисано решење за одрживи туризам, укључујући “Responsible Green Destination Amazon of Europe“ модел, који комбинује друштвене и технолошке иновације, заједничку стратегију и модел управљања дестинацијом, те кроз заједничке туристичке производе омогућава врхунска искуства дуж река, укључујући речне, пешачке и бициклистичке стазе.

Представници партнера, региона и институција састали су се 18. фебруара на Јавној почетној конференцији коју је отворила извршна директорка водећег партнера Искрива ( Институт за развој локалних потенцијала) Уршка Долинар која је и представила пројекат „Responsible Green Destination Amazon of Europe”. Осим ње, конференција је окупила и 5 гостујућих предавача који су представили најзанимљивије атракције и искуства из прекограничног резервата биосфере Мура-Драва-Дунав (ТБР МДД). На конференцији су говорили др Волфганг Вебер из компаније Geosis Virtschafts- und Regionalentvicklungs Gmbh (Аустрија), Хелга Лукач из Развојног центра Мурска Собота (Словенија), Миран Бојанић Морандини из Туристичке заједнице Вараждинске жупаније (Хрватска), Габор Беновиц из компаније Helian NaTour Ltd. (Мађарска) као и др Владимир Марковић са Универзитета у Новом Саду (Србија).

Укупно трајање пројекта је 30 месеци, од 1.7.2020. до 31.12.2022. Укупна вредност пројекта је 2.411.290,00 евра, а буџет Града Сомбора у овом пројекту износи 106.480,00 евра.

Извор: Град Сомбор